Polisen kontrollerar nu alla övervakningsbilder från platsen och kartlägger alla som var där. Foto: Ali Lorestani, TT / Lisa Liljefors, SVT

Åtal för mordet på tolvåriga Adriana dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett år och åtta månader sedan tolvåriga Adriana sköts till döds vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka. Utredningen pågår fortfarande med full kraft, fler misstankar har tillkommit och åtal väntas först efter sommaren.

I februari var åklagare Anna Svedins förhoppning att kunna väcka åtal om mordet på den tolvåriga flickan före sommaren. Men tidpunkten för när ett åtal kan väckas är nu framflyttad.

– Vi säger nu till tingsrätten när vi begär åtalsförlängning att augusti är en trolig tid för åtalsbeslut med anledning av det som skett med ytterligare misstankar och att folk har häktats kontinuerligt, säger Anna Svedin.

”Extremt omfattande”

Ärendet som från början endast handlade om ett mord har svällt och innefattar nu också andra brott som har kopplingar till de misstänkta i målet och till det vapen som användes vid skjutningen. Bland annat ingår ett mordförsök i Norsborg, en tid innan mordet på flickan i utredningen.

– Vi har nu ett extremt omfattande material. Grunden till att utredningen tog ny fart är materialet från krypteringstjänsten Sky som vi fick i somras. När man analyserar det och sätter det i relation till det som redan finns så har det lett till att ärendet ser ut som det gör nu, säger Anna Svedin.

TT: Hur hänger det mordförsöket i Norsborg ihop med mordet på den tolvåriga flickan?

– Det är samma AK-47 som användes vid det mordförsöket och som sedan användes vid mordet i Botkyrka. Det är samma vapen och samma konstellationer också som är misstänkta för det, säger Anna Svedin.

Ny häktad

En 30-årig man som är häktad för mordet vid bensinstationen, och som även tidigare dömts för grovt vapenbrott sedan han i en rapvideo poserat med AK-47:an, misstänks nu även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Detta ska ha skett i Stockholmsområdet och Uppsala i slutet av 2020. Men det har ingen koppling till mordet.

– Det är brottsmisstankar som uppkommit när vi har gått igenom materialet, säger Anna Svedin.

Ytterligare en ny misstänkt har också tillkommit, en man som i slutet av mars häktades misstänkt för grovt vapenbrott dagarna efter dödsskjutningen av flickan.

Svedin säger dock att det nu inte är troligt att ytterligare brott läggs till i utredningen.

– Det är som vid alla sådana här stora mål att man behöver tillräckligt mycket för att visa på en systematik, så det är det vi jobbar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.