Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery/TT

Explosionen i Farsta: Tidigare skjutning på samma adress

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen väcks boende i ett flerfamiljshus i Farsta, södra Stockholm, av en explosion i trapphuset. Johan Wingestad förstår att explosionen skett invid hans hus först när han går ut på sin balkong.

– Det blir nästan så att man tänker: Vad tur att ingen dog, säger han till SVT.

Klockan 06.13 larmas räddningstjänst till platsen och polisen kan konstatera att en explosiv laddning detonerat i ett flerfamiljshus i Farsta. Ingen av de boende ska ha kommit till skada, men hålls fortfarande inne då polisen vill kunna säkra spår från platsen.  

Tidigare skjutning på samma adress

Vid samma hus dödades en 43-årig man och en 15-årig pojke skadades allvarligt vid en skjutning hösten 2021. Polisens teori var då att de skjutits av misstag. 

Våldsvågen i Stockholm

Enligt uppgifter till Expressen är det samma person som var den tilltänkta måltavlan då som är måltavla nu. Den personen ska enligt tidningen ha kopplingar till den kriminella gängmiljön.

I mellandagarna 2022 inträffade en explosion i ett trapphus i Enskededalen i södra Stockholm. På den adressen står en man skriven som häktades i mars samma år misstänkt för dådet i Farsta hösten 2021. Han släpptes senare. 

Utredningen fortsätter.

Upptäckte explosionen från balkongen

SVT har träffat Johan Wingestad, som bor i anslutning till huset där explosionen har skett. Han hörde inte själva smällen, och läste om nyheten först när han vaknat. 

– Jag visste inte att det var här, för det stod inte på nyheterna. Sedan gick jag ut på balkongen och såg att det hänt bara här utanför, säger han.

Se Johan Wingestad berätta om hur han upptäckte att explosionen skett invid hans hus i videon ovan.

”Nästan så att man tänker, vad tur att ingen dog” – Hör grannen Johan Wingestad om explosionen i Farsta.

Utreder samband

Explosionen sker efter en rad våldsdåd som drabbat Stockholmsområdet sedan julhelgen, och som kan kopplas till den gängkriminella miljön. Polisen undersöker potentiella samband mellan morgonens explosion och övriga händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet