Botkyrkabyggens bostäder på Krögarvägen i Fittja har nu börjat renoveras. Hur renoveringen går till ser du i videon. Foto: SVT

Minimirenovering håller nere hyreshöjningarna

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrkabyggen kommer inom de närmsta åren behöva rusta upp ungefär 8 000 bostäder. De räknar med att renoveringarna kommer att kosta fler miljarder kronor och har därför tagit fram en strategi för att hålla kostnaderna nere.

För bostäder i Stockholms miljonprogramsområden, där hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, blir ökningen av hyran i snitt 41 procent efter renovering.

I de fall där Hyresgästföreningen inte har varit med och förhandlat, till exempel när privata bostadsbolag renoverar, ligger hyreshöjningen på i snitt 50 procent. Detta gäller för majoriteten av alla renoveringar.

För att hålla nere kostnaderna och undvika stora hyreshöjningar har Botkyrkabyggen tagit fram en strategi som innebär att de bara gör det nödvändigaste.

Renoveringsstrategi

Den upprustning som görs är själva stambytet, det vill säga att varm- och kallvattenledningarna och avlopp byts ut.

När man byter stam passar man på att byta ytskikten i badrummen för att modernisera och fuktsäkra. Dessutom sätts en jordfelsbrytare in för att säkra elen.

Genom Botkyrkabyggens strategi har de lyckats spara in på kostnaderna så att hyreshöjningen landar på 13-15 procent.

En hyreshöjning på 13-15 procent innebär en hyreshöjning på 800-900 kronor per månad för en trea på 80 kvadratmeter som i dag kostar 5 900 kronor i månaden.

För den som däremot vill göra mer än det nödvändiga och fräscha upp bostaden finns flera tillval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.