Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Stockholm är den region som varit hårdast drabbad” säger Maria Lindström, enhetschef inom Kriminalvården. Foto: TT

Covid-19 på fem anstalter i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Fem anstalter och två häkten i Stockholmsområdet har drabbats av coronaviruset trots besöksförbud och indragna permissioner.

I Sverige har var fjärde av de totalt 45 anstalterna haft konstaterade fall av covid-19 och totalt har 127 intagna varit sjuka i covid-19. I Stockholmsområdet har fem anstalter och två häkten drabbats av coronaviruset och orsakerna till det kan vara flera, något som Maria Lindström enhetschef inom Kriminalvården, utvecklar i klippet ovan.

Permissioner blir möjliga igen

Även inom Kriminalvården tittar man nu på olika sätt att lätta på restriktionerna och bland annat kommer vissa permissioner kunna ges från och med den 1 juli.

Men när det gäller testning inom Kriminalvården är det inte lika lätt för de intagna i Stockholm som för andra invånare i regionen, som nu erbjuds gratis testning av både pågående sjukdom och antikroppar. Utan här är det upp till vad kriminalvårdens egna sjukvård mäktar med utifrån lokala resurser.

Och även om personalen på anstalterna är viktiga i arbetet att förhindra smitta, så har inte Kriminalvården rätt att testa sin personal.

JO kritiska till Kriminalvårdens hantering av covid-19

JO, som under våren granskat de intagnas situation i samband med covid-19, är kritisk till bland annat hur Kriminalvården hanterat permissioner och man välkomnar nu beslutet att lätta på restriktionerna på anstalter och häkten. JO tycker att Kriminalvården bör fatta sina egna beslut i frågan och inte invänta Folkhälsomyndighetens bedömningar som man tidigare sagt att man ska göra.

Anstalter i Stockholmsområdet:

Asptuna

Beateberg

Hall

Norrtälje

Österåker

Häkten i Stockholmsområdet:

Huddinge

Sollentuna

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet