Demonstration mot nedstängning av Al-Azharskolan

Publicerad

Under onsdagen pågick en demonstration på grund av det beslut skolinspektionen tagit om att stänga ned Jacobiskolan, tidigare Al-Azharskolan i Vällingby. Anledningen till nedstängningen är bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen, något som SVT tidigare rapporterat om.

Demonstrationen hölls utanför Skolinspektions huvudkontor på Sveavägen i Stockholm och det var främst berörda personer som deltog.

– Vi tänker inte stänga vår skola, vi tänker inte ge upp, säger Sumeyah Mursal, elev på skolan.

Står fast vid sitt beslut

Under demonstrationen bjöd Skolinspektionen in tre av deltagarna för att förklara situationen. Skolinspektionen står fast vid sitt beslut att stänga ner skolan

Skolan drivs av en stiftelse. Grundaren, en man i 50-årsåldern, dömdes i Svea hovrätt till fängelse i fyra och ett halvt år för grov trolöshet mot huvudman, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. Mannen har enligt rätten fört ut drygt tio miljoner kronor, som skulle gå till skolverksamhet, ur stiftelsen för att starta en islamisk, räntefri bank. Hovrätten dömde ytterligare tre personer till tio månaders fängelse vardera.

Hör i videon vilka åsikter som lyftes fram av demonstranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.