Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelserna som ledde fram till domen mot mamman och IS-mannen. Foto: TT/Storyblocks

Detta har hänt: Mamman gifte bort sin dotter till IS-man

Publicerad

En IS-man från Järva gifte sig med en minderårig flicka efter att hennes mamma tagit henne till krigsdrabbade Syrien. Både mannen och kvinnan har nu dömts till flera års fängelse. Men vilka är egentligen människorna bakom den unika domen? I videon får du en sammanfattning.

Nyligen kom en IS-dom – den första i sitt slag – mot en man och kvinna som gjort sig skyldiga till flera grova brott i Irak och Syrien mellan 2013 och 2015.

Kvinnan har rört sig i islamistiska kretsar sedan 90-talet och var gift med en Al Qaida-terrorist. Mannen tillhörde den jihadistiska Nusrafronten och svor sin trohet till Islamiska staten. I förhör uppger han att han bestämde sig för att resa ner till Syrien efter att ha hört imamer från Mellanöstern vädja om hjälp i kampen mot den syriska regimen.

– De här individerna har radikaliserats enligt ett mönster som var vanligt runt bildandet runt Islamiska staten. Att man radikaliseras genom att träffa en rekryterare eller genom andra personer i sin omgivning. Efter 2015 skedde radikaliseringen mer och mer på nätet, förklarar Katie Cohen, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet