Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen har presenterat en ny handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Foto: Leonora Toplica/SVT

Våldsbejakande extremism mer utbrett i Järva – risken för attentat låg

Publicerad

Våldsbejakande extremistmiljöer är mer utbredda i Järva jämfört med resten av Stockholm, uppger polisen. Enligt kommunens nya kartläggning finns det ett antal individer som förespråkar våldsbejakande islamism i området. Hoten riktas i första hand inte mot Sverige och risken för att personerna ska begå attentat bedöms vara låg.

Nyligen kom en historisk dom mot en man och kvinna som dömdes för en rad grova brott i Syrien och Irak. Flera av brotten begicks i Islamiska statens kalifat. Den dömde IS-mannen kommer från Järva och kvinnan har sedan 90-talet bott i området i flera omgångar.

– Stockholm är en av de städer som haft många resenärer till områden där bland annat IS har verkat. Den problematiken finns med största sannolikhet fortfarande kvar, säger Elias Carlberg, rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

Finns det några brister i hur myndigheterna har jobbat med frågan? Starta klippet för att höra CVE:s svar.

Center mot våldsbejakande extremism

• CVE jobbar med att stötta kommuner och förebygga våldsbejakande extremism och terrorism.

• Centret är en del av Brottsförebyggande rådet, Brå.

Källa: cve.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet