Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medlemmar runt Ebba Östlin (S) uppges ha fått ta emot hotfulla meddelanden efter omröstningen i helgen. Foto: TT/ Frida Jareteg, SVT

Anhängare till Ebba Östlin hotas efter striderna i Socialdemokraterna i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Striden runt Socialdemokraterna i Botkyrka fortsätter. SVT Stockholm har tagit del av hotfulla meddelanden som skickats till medlemmar som röstat för Ebba Östlin (S) som kommunstyrelsens ordförande. Flera anonyma källor vittnar även om att personer som har koppling till den kriminella miljön deltog i omröstningen.

Det var i lördags som ett medlemsmöte hölls om gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlins vara eller icke-vara i framtiden. Efter omröstningen visade det sig att Östlin inte fick fortsatt förtroende, 91 personer var emot en fortsättning och 88 för den sittande KS-ordföranden.

Förtroendeomröstningen har efteråt beskrivits som en kupp och medier har bland annat rapporterat om att personer med kopplingar till gängkriminalitet ska ha varit på plats vid mötet. Samtidigt finns en annan falang som avfärdar kuppanklagelserna.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Nu kan SVT Stockholm berätta att flera medlemmar som röstat för Ebba Östlin (S) fått ta emot hotfulla meddelanden efter omröstningen.

Östlin kommer eventuellt sitta kvar på posten till årsmötet i Botkyrka arbetarekommun i mitten av mars. Det kan också vara klart innan kommunfullmäktige i slutet av februari.

SVT har sökt Ebba Östlin (S) för en kommentar utan resultat.

Hör om de hotfulla meddelandena och om att personer med koppling till kriminalitet deltagit i omröstningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet