Ebba Östlin (S) meddelade på måndagen att hon lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelseordförande i Botkyrka. Foto: SVT

Ebba Östlin (S) avgår efter striderna

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulenta veckor avgår nu Ebba Östlin (S) som kommunstyrelseordförande för Botkyrka kommun. Det skriver hon själv till Socialdemokraterna, enligt uppgifter till SVT.

Ebba Östlin (S) har varit högsta ansvariga politiker i Botkyrka kommun i flera år, men för två veckor sedan blev hon bortröstad av sina egna partikamrater. En mycket infekterad strid tog vid, där ena sidan hävdade att det handlade om hennes ledarstil, medan andra kallade det en kupp, att det rörde sig om att kommunen stängt ner flera fritidsgårdar och att kriminella var inblandade.

Ebba Östlin har hittills suttit kvar, men nu meddelar hon att hon avgår som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

”Med anledning av medlemsmötets beslut den 28 januari inkommer jag idag den 13 februari med min avsägelse till kommunen”, skriver Ebba Östlin till styrelsen för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Kan bli invald igen

Trots att Östlin meddelar sin avgång kan hon bli invald igen i mars. Då har Socialdemokraterna i kommunen årsmöte och där väljs ny gruppledare och partiets kandidat till ordförande för kommunstyrelsen, alltså den post som Ebba Östlin nu lämnar. Men Ebba Östlin har blivit nominerad av lokala föreningar att vara kvar som ordförande och kan alltså väljas in igen.

Östlin skriver om nomineringarna:

”Jag är självfallet enormt hedrad över det. Om det finns ett brett stöd från medlemmarna på årsmötet står jag fortsatt till förfogande.”

Centern: Avvaktar efterträdaren

Centerpartiets kommunalråd Dan Ahlse säger till SVT att han i dag inte vill svara på om Centern kommer att stanna kvar i fempartisamarbetet med Socialdemokraterna efter Ebba Östlins besked.

– Vi avvaktar och ser vem Socialdemokraterna väljer nu, säger han till SVT.

SVT söker Ebba Östlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet