Vegomässan tar avstånd från anklagelserna. Foto: Djurrättsalliansen/Vegomässan

Vegomässa ställs in efter kritik mot volontärer

Uppdaterad
Publicerad

Efter tolv år väljer arrangören Djurrättsalliansen att ställa in 2019 års Vegomässa i Nacka. Den ideella djurrättsorganisationen menar att det varit ett mediedrev mot dem vilket gjort att aktörer valt att ställa in sin medverkan.

Tidigare i år publicerade tidningen Göteborgs-Posten en granskning av djurrättsaktivister. I rapporteringen framkom det kopplingar mellan Vegomässan och djurrättsaktivister, som dödshotat svenska bönder.

ICA och Axfood som tidigare varit utställare på mässan skulle medverkat på evenemanget den 7 september på NackaStrandsMässan i Stockholm. När GP avslöjade att flera av Vegomässans volontärer under förra året varit aktiva i den militanta gruppen Djurfront riktades kritik mot ICA och Axfood som tillsammans med flera andra utställare valde att hoppa av mässan.

”Utsatta för drev”

På Djurrättsalliansens hemsida ger organisationen sin bild av händelseutvecklingen och varför mässan ställs in.

”Anledningen är främst det drev som Djurrättsalliansen och Vegomässan utsatts för efter att artiklar publicerades av Göteborgs-Posten och andra medier” skriver de i sitt pressmeddelande.

Arrangören bakom Vegomässan har tidigare tagit avstånd från anklagelserna och menar att det är orimligt att ställas till svars för vad deras volontärer gör på sin övriga tid.

– Vi tror på öppenhet och transparens och har försökt dela med oss av all information vi har till alla utställare. De flesta förstår oss och tycker det är orimligt att vi ska stå till svars för vad enstaka volontärer gör på de övriga 364 dagarna om året, skriver Daniel Rolke, grundare av Vegomässan och talesperson för Djurrättsalliansen, i ett mejl till SVT Stockholm.

Anmäler GP till PO

Djurrättsalliansen har nu anmält Göteborgs-Posten till Pressombudsmannen då de anser att artiklarna varit missvisande.

Vad händer nu?

– Vi kommer försöka hitta andra sätt att nå ut med vårt budskap som är roligt, fredligt och inkluderande för alla, skriver Daniel Rolke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.