Oppositionen tycker att de styrande i Botkyrka är allt för passiva. Hör vad Stina Lundgren (M) tycker att kommunen borde göra och hör hur kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) ser på det. Foto: Richard Ekman/SVT / TT

Oppositionen vill att Botkyrka kommun tar bort sopbergen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den nya sopbranden i Botkyrka kritiserar nu Moderaterna i kommunen de styrande för att vara passiva. Kommunen borde själva gå in och ta bort sopbergen i Kassmyra och Kagghamra, tycker Moderaterna – även om det troligtvis skulle kosta mångmiljonbelopp.

Ansvaret för att forsla bort soporna ligger egentligen i första hand på skandalföretaget Think Pink, som skapat sopbergen, i andra hand på markägaren.

Under sommaren kom länsstyrelsen fram till att sopbergen i Kassmyra är att klassa som olovlig tippning. Det gjorde att kommunen kunde lägga ett föreläggande mot markägaren som säger att han måste ta bort soporna senast den 1 december. Annars riskerar han vite.

Skandalerna med sophögar

Men Moderaterna i Botkyrka tycker inte att det räcker. Oppositionsrådet Stina Lundgren menar att det finns en överhängande risk för att de inblandade slingrar sig och ärendet drar ut på tiden – samtidigt som sopbergen ligger kvar och utgör en hälso- och miljöfara.

Hör henne berätta vad hon vill ska hända med sopbergen och vad kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) tycker om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet