Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar grävmaskinisten Janne Söder hur en eldriven grävmaskin låter när laddplatser byggs för elbilar. Fredrik Gustafsson, ansvarig på Ellevio, berättar också hur han ser på elektrifieringen av samhället. Foto: Paulina Monzón/SVT

Eldrivna arbetsmaskiner ska minska luftföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Om sex år siktar elföretaget Ellevio på att alla deras byggarbetsplatser ska vara helt diesel- och bensinfria. Tillsammans med flera aktörer och Stockholms stad startar nu ett pilotprojekt med hållbarhetsfokus.

– Det går alldeles utmärkt att bygga el med el, säger Fredrik Gustafsson, ansvarig för Smart laddinfra, Ellevio.

SVT Stockholm följde med till en byggarbetsplats på Kungsholmen i Stockholm där laddplatser till elbilar installeras. Här har alla arbetsmaskiner bytts ut till el istället för att drivas på diesel- och bensin.

– Det här är Stockholms första elektrifierade byggarbetsplats, säger Fredrik Gustafsson.

Pilotprojekt med hållbarhetsfokus

Projektet är ett samarbete mellan olika aktörer. Bland annat är Stockholms stad med och stöttar projektet. Målet är att minska både buller och miljö- och hälsofarliga utsläpp i staden.

– Vi vill att vi 2030 bara ska göra upphandlingar med företag med fossilfria maskiner och det här är ett första steg, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Enligt Stockholms stads beräkningar är arbetsmaskiner en utsläppskälla som beräknas stå för 15-19 procent av transportutsläppen. Siffrorna varierar från år till år. Källa: Miljöförvaltningen Stockholms stad Foto: SVT Grafik

Luftföroreningar och dess effekter

  • Ökad sjuklighet och dödlighet i lungsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar är de hälsoeffekter där luftföroreningar har störst inverkan på folkhälsan.
  • Barn, äldre och sjuka människor är särskilt utsatta grupper.
  • Astmatiker upplever ofta besvär vid dagens luftföroreningshalter och de som bor längs trafikerade gator och vägar löper störst risk för ohälsa.

Källa: Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Om projektet

Projektet är ett första steg i en långtgående hållbarhetssatsning som ska få bort diesel- och bensindrivna arbetsmaskiner och fordon från alla Ellevios entreprenader i Stockholm senast 2030, med väsentliga minskningar av buller, CO2 och hälsovådliga luftföroreningar.

Det sker i samverkan med Stockholms stads trafikkontor och miljöförvaltning, Volvo CE och Volvo Trucks, entreprenörerna Omexom och laddföretaget Qwello.

Arbetet är färdigt senare i december, och med insikter från detta pilotprojekt startar planeringen för kommande års insatser.

Källa: Ellevio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.