Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur 12-åriga Denzel Brown reagerar när hans text tolkas av Dramatenskådisen Per Öhagen och hör mer om projektet ”Unga monologer”. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Här tolkas barns texter av skådespelare från Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Dramaten vill att fler skolelever ska inspireras till kreativt skrivande. Barnen på Grindtorpsskolan har därför fått hjälp av en dramapedagog, som kan allt om att skriva monolog, och skådisar som fått i uppgift att tolka barnens texter.

– Det kändes som att de skulle läsa upp fel men det gjorde de inte, säger Denzel Brown som går i årskurs sex.

Under våren genomförs ”Unga monologer” på en rad skolor i Stockholmsområdet. Tanken är att inspirera och introducera elever till att skriva monologer.

Först får eleverna lära sig vad som kännetecknar en monolog och göra ett par skriv- och berättarövningar med hjälp av en dramapedagog. Därefter skriver eleverna egna monologer som dramatiseras och gestaltas av professionella skådespelare från Dramaten.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Dels hoppas jag att eleverna får en relation till vad teater kan vara och att de själva skulle kunna göra det, dels hoppas jag att det flyttar teatern och skapandet närmare barnen, säger skådisen Per Öhagen.

SVT fick följa med när sjätteklassare på Grindtorpsskolan i Alby fick sina texter tolkade. Se hur det gick i videon.

Unga monologer

Unga monologer startade i september 2020 som ett sätt för Dramaten att skapa möten med skolever trots rådande pandemi. Först genomfördes monologläsningen på skolgården men då pandemin tilltog senare under hösten blev projektet digitalt och erbjöds då till hela landets skolor.

Under våren 2023 genomförs Unga monologer i en rad mellanstadieklasser på skolor runt om i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet