Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tims mamma Anita berätta om kampen för att sonen ska få ett värdigt liv. Foto: SVT

Kommunen drog in Tims stöd: ”Han klarar sig inte själv”

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av alla LSS-ansökningar avslås enligt Autism Sveriges medlemsundersökning. För Tim i Österåker har det uteblivna fullvärdiga stödet lett till ett isolerat liv, där han inte ens får sina grundläggande behov uppfyllda. 

– Vi ser att kommunerna tror att LSS är till för att uppfostra eller träna bort individens funktionsnedsättning. Det är ju inte alls vad lagen syftar till, säger Mats Jansson som är sakkunnig utredare på Autism Sverige.

Tim Engström, 28 år, sitter ensam med gardinerna fördragna i en mörk, fuktskadad lägenhet på 24 kvadratmeter i Åkersberga. Han har autism, ADD och social fobi. Han går aldrig ut. Tim är rädd för att ta kontakt med nya människor och hans funktionsnedsättning gör att han behöver hjälp med det mesta. 

– Han har behov av hjälp dygnet runt. Han kan gå på toaletten själv och han kan stoppa mat i sin mun. Allt annat behöver han hjälp med, berättar hans mamma Anita Engström.

Livslånga diagnoser – kommunen drog in stödet

Tim Engström har bott i Österåkers kommun i hela sitt liv och har haft kontakt med psykiatrin sedan han var fyra år och han har haft stöd i form av LSS sedan han var 18 år. Men trots att Tim har ett tiotal läkarintyg som visar att hans diagnoser är livslånga, beslutade Österåker kommun att dra in hans rätt till LSS. 

– Om inte Tim har rätt till LSS så vet jag inte vem som har det. Det känns som att vi har en hel kommun emot oss, säger Anita Engström.

Ska klara sig själv 

Österåkers kommun bedömer att Tim nu ska klara sig själv. I stället är han nu helt beroende av hjälp från sin mamma som så gott hon kan hjälper till med att handla, betala räkningar och se till så att han har mat.

– Jag är så ledsen för Tims skull. Han är 28 år och sitter i en mörk lägenhet och vill inte leva längre. Jag har haft fyra hjärtinfarkter. Om jag kraschar så finns det inget som kan hjälpa Tim, säger Anita Engström.

SVT har pratat med Monica Kjellman (L) som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Österåker och ansvarig för LSS. Hon vill inte ställa upp på en intervju kring detta.

Har du egna erfarenheter av LSS? Tipsa gärna våra reportrar Tomas Blideman, tomas.blideman@svt.se, och Jimmy Kirvesmäki, jimmy.kirvesmaki@svt.se.

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vem gäller LSS för?

1. personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,

2. personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller

3. personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Tio rättigheter/insatser

  1. Rådgivning och annat personligt stöd
  2. Personlig assistans
  3. Ledsagarservice
  4. Kontaktperson
  5. Avlösarservice i hemmet
  6. Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
  7. Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
  8. Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdom
  9. Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskild anpassad bostad
  10. Daglig verksamhet

Var och en ska ha största möjliga inflytande och medbestämmande över stödet som ges enligt LSS. Planen ska upprättas tillsammans med den enskilde och ska utgå från hans eller hennes önskemål.

Här kan du läsa hela lagtexten

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim – stödet som försvann

Mer i ämnet