Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I mitten på september öppnar det nyrenoverade Kulturhuset för allmänheten. SVT Stockholm har fått titta in bakom kulisserna. Foto: Erika Walukiewicz/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Följ med in i det nyrenoverade Kulturhuset Stadsteatern

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2019 stängde Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg för en omfattande renovering. Nu återstår de sista detaljerna inför nyinvigningen i september. Ett nytt besökscentrum och bekvämare stolar är några av de förändringar som möter besökarna.

Innanför Kulturhusets entré mot Sergels torg tar ett besökscentrum form. Här blir det möjligt att köpa biljetter till Kulturhuset Stadsteaterns föreställningar och det görs även plats för ett café.

– Tanken är att det ska kännas mer välkomnande och bli ett naturligt steg in i Kulturhuset. Det viktiga är att det här är en plats som är öppen för alla, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Har kostat en miljard

Renoveringen av Kulturhuset har kostat strax under en miljard kronor och håller därmed budget. En stor del av arbetet har handlat om stambyte, sanering av asbest och uppdatering av Kulturhuset Stadsteaterns tekniska utrustning.

– Man har tidigare använt sig av teknik från DDR, som det inte finns reservdelar kvar till. Landet finns inte ens kvar, säger Dennis Wedin.

Under den 18 månader långa renoveringen har Kulturhuset Stadsteatern flyttat sin verksamhet till bland annat Årsta, Östberga och lokaler i centrala Stockholm. När man nu får tillgång till de ordinarie lokalerna upphör teaterns verksamhet på dessa platser.

Kulturhuset invigdes i oktober 1974, sedan dess har det inte gjorts några nämnvärda renoveringar. Den stora betongbyggnaden med ett stort glasparti riktat mot Sergels torg ritades av arkitekten Peter Celsing.

Tanken var att huset skulle bli en institutionsbyggnad med ”gatans stämning och verkstadens möjligheter”.

År 1971 invigdes husets västra del och riksdagen flyttade in under de år som riksdagshuset renoverades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer