Mer pengar till förlossningsvården säger Ella Bohlin. Foto: Anna Molander SLL/TT

Förlossningsklinikerna får mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

På så sätt hoppas landstingsrådet Ella Bohlin (KD) att personalbristen på förlossningarna ska kunna lösas.

SVT Nyheter Stockholm har i flera artiklar rapporterat om krisen på länets förlossningskliniker. Barnmorskor har vittnat om stress och mycket tuffa arbetsförhållanden. Förlossningsrum har hållits stängda på grund av personalbrist, eftersom många barnmorskor sagt upp sig.

Nu säger det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD) att den ekonomiska ersättningen till Stockholms förlossningskliniker ska höjas. Förhoppningen är att det ska lösa personalbristen.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

– Vi har gjort bedömningen att vi behöver se över ersättningen till förlossningsklinikerna, de har inte höjts sedan 2009, säger Ella Bohlin.

Hur mycket pengar det rör sig om kan Ella Bohlin inte svara på i dagsläget, men hon säger att de återkommer i höst med mer detaljer.

– Vi vill inte hamna i situationen som varit i sommar med mycket hänvisningar men också en väldigt pressad arbetssituation för personalen. De har gjort fantastiska insatser hela sommaren men maj och juni har varit rekordmånader, säger Ella Bohlin.

”Det är på tiden”

Oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) säger till SVT Nyheter Stockholm att det är det enda raka att höja ersättningen till förlossningsvården.

– Det är det enda rimliga och verkligen på tiden. Jag hoppas verkligen att alliansen nu kommit till krisinsikt och att höjningen inte bara blir symbolisk så att barnmorskorna får den tid för varje kvinna som de behöver, säger Susanne Nordling.

Hon menar också att problemen inte bara handlar om pengar utan att det är ett långsiktigt arbete. Nordling säger att man måste skapa en arbetsmiljö som gör att barnmorskorna vill komma tillbaka.

LÄS MER: Rekordmånga tvingas föda i annat län.

Ella Bohlin säger att det här inte är ett tillfälligt projekt.

– Det här handlar om en varaktig förändring, säger Ella Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet