Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka blir för- och nackdelarna när en region tar över verksamheter? Hör professor Johan Berlin förklara. Foto: SVT

Forskaren om att Region Stockholm tar över ambulanssjukvården: Risk att bolagen avbryter i förtid

Publicerad

Region Stockholm ska återta ambulanssjukvården i egen regi, efter att verksamheten bedrivits av privata bolag. Att ta tillbaka verksamheter är en nationell trend och följer den politiska inriktningen, menar forskaren Johan Berlin, som dock ser en risk att bolagen väljer att avbryta avtalen i förtid.

– Det finns ingen ekonomisk vinning för bolagen att stanna kvar i avtal som de snart ska lämna, säger han.

Avtalen med de två privata aktörer som bedriver ambulanssjukvården i Region Stockholm i dag kommer att fasas ut under de kommande två åren.

Att det sker successivt är positivt då det underlättar uppbyggandet av den nya verksamheten, menar Johan Berlin, som är professor på Högskolan Väst. Han har forskat inom dels utkontraktering av offentliga tjänster, och vad som händer när den offentliga sektorn tar tillbaka verksamheterna, och styrning av ambulanssjukvård.

Men det finns en risk att de privata bolagen väljer att avbryta avtalen med regionen i förtid, något som man sett på andra håll i landet. Det måste regionen ta höjd för, enligt Johan Berlin.

Vilka blir för- och nackdelarna när en region tar över verksamheter? Hör professor Johan Berlin förklara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.