Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katie Cohen är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Foto: Leonora Toplica/SVT

Tre frågor om: Radikalisering och sociala medier

Publicerad

Sedan 2010-talet har formerna för våldsbejakande radikalisering förändrats markant. Katie Cohen är analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. I klippet berättar hon om hur våldsbejakande extremism i dag hänger ihop med sociala medier.

– I min forskning ser jag hur svårt det är att hänga med i den extremt snabba förändringen när våldsbejakande budskap sprids på sociala medier. Det kommer nya appar och kommunikationskanaler som polisen kanske inte känner till förrän lite senare, säger hon.

Hur svårt är det att stoppa våldsbejakande innehåll på sociala medier? Starta klippet för att höra expertens svar.

Jihadism och högerextremism

– När det gäller extremism så är det fortfarande de jihadistiska organisationerna som samlar flest personer. När det gäller attentat begås de framför allt av enskilda personer eller små grupper av högerextrema, säger Katie Cohen.

Vilken typ av terrorism är vanligast i dag?

– Jag tror många är överens om att det största hotet just nu kommer från ensamma gärningspersoner med högerextrema motiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet