Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det några risker med att unga söker politisk info på sociala medier? Hör Internetstiftelsens Björn Appelgren svara på tre frågor. Foto: TT/SVT

Förstagångsväljarna får politisk info via sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

För förstagångsväljarna spelar sociala medier en särskilt viktig roll inför valet när det gäller att ta del av politisk information. Men hur bra är de på källkritik? Och finns risker för filterbubblor? Vi frågade Internetstiftelsens Björn Appelgren.

Årets upplaga av Järvaveckan riktar sig specifikt till förstagångsväljare. En rapport från Internetstiftelsen visar att 7 av 10 förstagångsväljare tycker att sociala medier ger dem större möjligheter att ta del av politisk information. 4 av 10 förstagångsväljare tycker att sociala medier ger dem större möjligheter att påverka i samhällsfrågor.

– Förstagångsväljarna ser stora möjligheter med sociala medier och det får vi väl ändå se som något positivt, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.

Hör Björn Appelgren svara på tre frågor om förstagångsväljare och sociala medier i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet