• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de nya samarbetspartierna om hur det gått att bilda en ny majoritet. Foto: Ellen Pan/SVT

Förväntat maktskifte i Botkyrka: ”Vi är det nya mittenstyret”

Uppdaterad
Publicerad

Röd kommun blir blå när Socialdemokraterna väntas petas från maktposten i Botkyrka kommun och ersätts av en ny allians med Moderaterna i spetsen.

Kristdemokraterna i Botkyrka har brutit sig ur Mittensamarbetet och slår istället ihop sig med Moderaterna, Centerpartiet, Tullingepartiet och oberoende socialdemokrater som lämnat partiet för att bli politiska vildar, enligt källor till SVT. Aftonbladet var först med att rapportera om detta.

Det innebär att Socialdemokraterna nu kommer att förlora makten i Botkyrka för första gången på 29 år.

Maktkamp inom S i Botkyrka

När kommer det nya styret att vara på plats?

– Så fort som möjligt hoppas jag. Jag räknar med att nuvarande kommunledning inser att de inte har stöd i kommunfullmäktige och att de vid kommande sammanträde ställer alla sina poster till kommunfullmäktiges förfogande, säger Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende Socialdemokrater.

Den nya majoriteten kommer att hålla en presskonferens under onsdagseftermiddagen och har även kallat till extrainsatt kommunstyrelsemöte nästa vecka där det nya styret ska presenteras.

SD kan bli vågmästare

Vid ett maktskifte hoppas den nya majoriteten på att få 34 mandat av 75, vilket skulle innebära att Socialdemokraterna får 32 om partiet Nyans stöder dem – utöver det har Sverigedemokraterna 9 mandat och blir i det fallet vågmästare.

Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om det väntade maktskiftet.

Hör de nya samarbetspartierna i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, kommenterar maktskiftet. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet