Polisens avspärrning efter skottlossningen i Mariehäll. Och polisens hundförare som undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen. Foto: TT

Gängmordet i Mariehäll – två dömda släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man och en 23-årig man dömdes till långa fängelsestraff av tingsrätten för gängmordet i Mariehäll i Bromma förra året.

Nu släpps männen på fri fot i väntan på hovrättens dom.

– Han kommer att bli frikänd. Jag är övertygad om det, säger Sargon De Basso, 24-åringens försvarsadvokat.

Sju personer åtalades för olika grader av inblandning i mordet, men bara två dömdes i tingsrätten för mord och för medhjälp till mord.

Tingsrätten ansåg det bevisat att den 24-årige mannen som dömdes använde ett automatvapen och sköt offret till döds efter en biljakt på bland annat Bällstavägen i Mariehäll, Bromma.

Han dömdes till 18 års fängelse för mord och för framkallande av fara för annan och försök till grov stöld. 23-åringen dömdes för medhjälp till mord och fick tio års fängelse.

24-åringens försvarsadvokat om hovrättens beslut

Domen överklagades till hovrätten och i går hölls slutpläderingarna. 24-åringens försvarsadvokat Sargon De Basso uppger att hans klient släpptes fri i dag efter klockan 16.00. Han tror inte att det här målet kommer att tas upp till högsta domstolen.

– Den frikändande domen kommer att stå fast. Det var ett mål där åtalet inte höll. Det fanns ingen vettig stödbevisning i gärningspåståendet. Det enda var ett antagande med hypoteser med utgångspunkt för DNA-träffar som egentligen inte säger någonting om själva gärningen, säger Sargon De Basso.

Hovrättens dom meddelas den 18 september.

SVT söker 23-åringens försvarsadvokat Filip Rydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.