De har skjutits till döds i Stockholm hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm har 72 skjutningar bekräftats till och med sista september i år. 23 personer har skadats och 15 personer har dött. Men bakom varje siffra finns en människa. Någons son eller dotter, bror eller syster och i vissa fall någons förälder. Här är de som fallit offer för dödsskjutningarna i Stockholm hittills i år.

12 januari: 24-årig man – Tensta

Foto: Pontus Altin/SVT Grafik

Strax efter klockan 20 på lördagen den 12 januari larmades polisen till Lättingebacken i Tensta efter att flera personer hört smällar. En skadad man hittades och fördes till sjukhus, men bara ett par timmar senare dör 24-åringen.

Utredningsläge: Misstänkta har varit frihetsberövade, men har avskrivits och släppts på fri fot. Förundersökningen pågår dock fortfarande.

30 januari: 18-årig man – Söderhöjden

Foto: Janne Åkesson/SVT Grafik

Vid 19-tiden onsdagen den 30 januari larmades polisen till Jakobsberg i Järfälla kommun efter att boende hört skott. En skadad person hittades utomhus och fördes till sjukhus men den 18-åriga mannens liv gick inte att rädda.

Utredningsläge: Tre personer sitter häktade och kommer att åtalas för mord. Åklagaren räknar med att väcka åtal inom den närmsta veckan. Vid huvudförhandlingen finns ytterligare två tilltalade misstänkta för andra brott kopplade till ärendet.

8 februari: 17-årig pojke – Brunna IP

Foto: Janne Åkesson/SVT Grafik

Fredagen den 8 februari vid 21-tiden larmades polisen om en skottlossning i Hallunda i Botkyrka kommun. Utomhus, vid en idrottsplats, hittades en skadad 17-årig pojke. Han fördes till sjukhus där han avled.

Utredningsläge: En person är häktad i sin utevaro misstänkt för medhjälp till mord. Personen tros befinna sig utomlands. Innan denna person har hörts är det, enligt åklagaren, svårt att komma vidare i utredningen.

21 februari: Jerry Lehtinen, 22 – Upplands-Bro

Foto: Privat

Larm om en skottskadad person i Upplands-Bro inkom natten den 21 februari. Ingen adress angavs men efter en stunds sökande hittade polispatrullerna en skottskadad person utomhus, i närheten av Norrängens förskola. Det var 22-åriga Jerry Lehtinen. Trots livräddande åtgärder gick hans liv inte att rädda.

Utredningsläge: Två personer satt tidigare häktade misstänkta för morden på Jerry och Yeison (se nedan), men i juli lade åklagaren ned misstankarna och hävde häktningsbesluten. Utredningen har lämnats över till polisen som jobbar vidare i ärendet. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

21 februari: Yeison Lopez, 20 – Upplands-Bro

Foto: Privat

En kort stund efter att polisen hittade Jerry Lehtinen hittas ytterligare en person ett par hundra meter bort. Polisen konstaterar direkt att mannen, 20-åriga Yeison Lopez, är död. Yeison och Jerry var barndomsvänner.

Utredningsläge: Två personer satt tidigare häktade misstänkta för de två morden men i juli lade åklagaren ned misstankarna och hävde häktningsbesluten. Utredningen har lämnats över till polisen som jobbar vidare i ärendet. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

9 mars: 20-årig man – Älvsjö station

Foto: Brottsplats Sthlm/SVT Grafik

Strax efter klockan 17 lördagen den 9 mars fick polisen in flera samtal om en skottlossning i biljetthallen vid pendeltågsstationen i Älvsjö. På plats hittade ordningsvakter en skottskadad 20-årig man och när polisen kom fram konstaterades att mannen hade avlidit.

Utredningsläge: Två personer som tidigare satt häktade är avförda som misstänkta i ärendet. Det finns för tillfället ingen annan misstänkt för brottet.

11 april: Hermon Daniel, 18 – Sätra

Foto: SVT/Amela Mahovic

Torsdagen den 11 april larmades polisen till Sätra i södra Stockholm, efter att två livlösa personer hittats i ett källarutrymme i ett flerfamiljshus. Väl på plats konstaterade polisen att personerna var döda. Ett av offren var 18-åriga Hermon Daniel.

Utredningsläge: Två män sitter sedan juni häktade misstänkta för dubbelmordet i väntan på åtal. Åklagaren inväntar teknisk undersökning och tror att förundersökningen kan vara färdig om tidigast en månad. Efter det kan beslut om åtal tas.

11 april: 20-årig man – Sätra

Foto: TT/SVT Grafik

Bredvid Hermon Daniel (ovan) låg hans barndomsvän, en 20 år gammal man. Polisen tror att männen legat i källaren i åtminstone ett dygn innan de hittades.

Utredningsläge: Två män sitter sedan juni häktade misstänkta för dubbelmordet i väntan på åtal. Åklagaren inväntar teknisk undersökning och tror att förundersökningen kan vara färdig om tidigast en månad. Efter det kan beslut om åtal tas.

13 april: 24-årig man – Sätra

Foto: Marco Blomberg/SVT Grafik

Bara ett par dagar efter dubbelmordet drabbas Sätra av ytterligare en dödsskjutning. Polisen larmades till ett flerfamiljshus vid 4-tiden på natten efter att en 24-årig man blivit skjuten inomhus. På morgonen meddelade polisen att mannen hade dött av sina skador.

Utredningsläge: Det finns ingen frihetsberövad i ärendet. Förundersökningsledaren har hört vittnen och inväntar resultaten av den tekniska utredningen.

30 juni: 17-årig pojke – Malmvägen

Foto: TT/SVT Grafik

En tidig söndagkväll den 30 juni fick polisen in larm om en skjutning på Malmvägen i Sollentuna. Två unga personer fördes till sjukhus med livshotande skador och en av dem, en 17 år gammal pojke, avled senare samma kväll.

Utredningsläge: Det finns ingen frihetsberövad för närvarande. Fortsatta förhör hålls med personer som kan tänkas ha uppgifter av betydelse och eventuella tekniska analyser görs fortlöpande.

30 juni: 23-årig man – Blackeberg

En 20-årig man åtalas för att ha skjutit ihjäl en man i stadsdelen Blackeberg i Stockholm i fjol. Huvudförhandlingen kommer att hållas i Solna tingsrätt. Foto: Marco Blomberg/SVT Grafik

Samma kväll som skjutningen på Malmvägen inträffade två andra skottlossningar i Stockholm. En av dem inträffade sent på kvällen i Blackeberg. En skottskadad man, 23 år gammal, hittades och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. På måndagen meddelade polisen att mannens dött av sina skador.

Utredningsläge: Två personer sitter häktade och åklagaren beräknar att kunna väcka åtal om några månader. Förundersökningen fortsätter med teknisk utredning och andra analyser samt vittnesförhör.

7 augusti: 25-årig man – Tensta

Foto: Janne Åkesson/SVT Grafik

Tidigt på morgonen onsdagen den 7 augusti hittade en förbipasserande person en livlös man i en skogsdunge i centrala Tensta. Polisen kom till platsen och kunde konstatera att de 25-åriga mannen var död.

Utredningsläge: Ingen är häktad misstänkt för inblandning i det misstänkta mordet men i övrigt har åklagaren ingenting att kommentera i fallet.

19 augusti: 54-årig man – Stocksund

Foto: Marco Blomberg/SVT Grafik

På måndagskvällen den 19 augusti larmades polisen till Stocksund i Danderyd efter att höga smällar hörts i närheten av en matvarubutik. Kort därefter hittade polisen en skottskadad 54-årig man. Ambulans skickades till platsen men mannens liv gick inte att rädda.

Utredningsläge: Det finns tre misstänkta personer i ärendet men i dagsläget finns inte tillräckliga skäl för att begära någon av dem häktade. Förundersökningen fortsätter nu med tekniska undersökningar och förhör.

28 augusti: Ndella Jack, 18 – Råcksta

Ndella Jack blev 18 år. Foto: Privat

Vid halv två-tiden på natten den 28 augusti larmades polisen till Råcksta i västra Stockholm efter att en lägenhet blivit beskjuten utifrån. På platsen hittades en 18-årig kvinna skottskadad. Ndella Jack fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Utredningsläge: Det finns i nuläget ingen misstänkt gripen för brottet. Polisen arbetar med att höra vittnen och Nationellt forensiskt centrum har fått material som ska analyseras.

7 september: 25-årig man – Österhaninge

Foto: Brottsplats Sthlm/SVT Grafik

Vid klockan 09.30 lördagen den 7 september larmades polisen till en begravningsplats i Haninge kommun där en livlös person låg på marken. Ambulans skickades dit och personalen kunde konstatera att den 25-åriga mannen var död.

Utredningsläge: Det finns för närvarande ingen gripen för gärningen. Åklagaren berättar för SVT att förhör fortsätter hållas och att de utreder den tekniska bevisningen.

Publicering av namn och bild

Anhöriga till dödsoffren vars namn och bild syns har godkänt publiceringen. I de fall där anhöriga inte har velat att namn och bild publiceras så gestaltas offret istället av en siluett och en bild från brottsplatsen.

I ett par av fallen har vi inte lyckats nå anhöriga. En anledning till det är till exempel att familjen bor på ett skyddat boende.

Uppgifter om utredningsläget är de aktuella vid publiceringstillfället 1 oktober.

Skjutningar i Stockholm över tid

Siffrorna gäller perioden 1 januari till 17 september respektive år.

2019 har det inträffat 71 bekräftade skjutningar som resulterade i 15 avlidna och 21 skadade.

2018 skedde 72 bekräftade skjutningar som resulterade i sex avlidna och 30 skadade. 

2017 skedde 89 bekräftade skjutningar som resulterade i 12 avlidna och 28 skadade.

2016 skedde 87 bekräftade skjutningar som resulterade i sju avlidna och 32 skadade.

2015 skedde 81 bekräftade skjutningar som resulterade i nio avlidna och 30 skadade. 

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Mer i ämnet