Mammors manifestation mot det dödliga våldet i förorterna på Sergels torg under söndagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Offrens mammor höll en manifestation på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Mammorna som förlorat sina barn i dödsskjutningar höll under söndagen en manifestation på Sergels torg mot det dödliga våldet. De kräver skärpta vapenlagar och anonyma vittnesmål i rättegångarna.

Den senaste dödsskjutningen ägde rum i Hallonbergen i måndags. Två män sköts då till döds och blev de nionde och tionde att skjutas till döds i polisregion Stockholm i år. Sammanlagt har 50 dödsskjutningar inträffat i regionen mellan 2015 och fram till november 2018, varav tolv av dessa har lett till åtal.

För drygt fyra veckor sedan dödades 22-årige Shayan med 13 skott i ryggen och benen i Segeltorp. Polisen misstänker att det är fel person som har skjutits ihjäl. Lana Jaff, kusin till Shayan, var en av de som höll tal på Sergels torg. Hon, precis som mammorna till de andra som har mördats, anser att det har gått för långt och att dödsskjutningarna måste upphöra.

Hundratals på plats på Sergels torg

Flera hundra personer har anmält intresse av att delta i manifestationen på Sergels torg.

Carro Sinisalo som förlorade sin son Robin som bara var 15 år gammal var på plats tillsammans med andra mammor. Robin mördades framför sin port när han, tillsammans med sin storebror, skulle röka en cigarett. Mordutredningen är numera nedlagd.

I en debattartikel skriver de att politikerna ska ta sitt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.