Hotell Sundbyberg har fortsatt hyra ut rum i lokalerna trots att hyresavtalet upphörde redan i april 2022. Foto: SVT

Hotell i Sundbyberg i konkurs – vill undvika miljonskuld

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera delar granskat Hotell Sundbyberg som omgetts av brottslighet sedan lång tid tillbaka. Nu har bolaget försatts i konkurs och ägaren vill därmed slippa undan drygt 1,5 miljoner i skulder.

I sin konkursansökan uppger Sundbybergs Hotell AB att man inte kan betala sina skulder, som bland annat består av krav från hyresvärden i form av advokatarvoden från den tvist som pågått kring fastigheten.

Enligt den senaste årsredovisningen har bolaget både skatteskulder och leverantörsskulder på omkring 1,5 miljoner kronor. Samtidigt delades en miljon kronor ut till ägarna.

Hotellen som används av kriminella

– Jag ska nu utreda om det gjorts några lagstridiga betalningar till något bolag eller person som står i strid med gällande rätt. Men det finns sannolikt inte tillräckliga tillgångar för att betala skulderna, säger konkursförvaltaren Göran Strandh till SVT.

Narkotika och sexhandel

Hotell Sundbyberg har huserat i Hallonbergen i flera år, och enligt en tingsrättsdom har polisen gjort över 160 utryckningar till lokalerna de senaste åren. Det handlar om narkotikaförsäljning, sexhandel och bränder. I samma byggnad ligger ett LSS-boende och ett trygghetsboende för äldre.

Fastighetsägaren Balder har under lång tid försökt få bort hotellet, men Sundbybergs Hotell AB har överklagat och fortsatt sin verksamhet – fram tills nu.

Domstolsbeslut om att lämna lokalerna

Enligt Göran Strandh har hotellet nu stängt ned. Det efter att ärendet prövats på nytt, och tingsrätten i slutet av oktober återigen slagit fast att verksamheten måste lämna lokalerna.

Ägaren Ahmad Rashidi, som driver flera bolag inom hotellbranschen, har avböjt att kommentera konkursen. Han har tidigare medgett att brott förekommit i lokalerna, men anser att man fallit offer för en större problematik i hela området och har vidtagit möjliga åtgärder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen berättar: Så avslöjades knarkcentralen inne på hotellet Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellen som används av kriminella

Mer i ämnet