Hör hovrättsrådet Elisabet Brunlid berätta om den uppmärksammade kyrkogårdsmisshandeln. Foto: SVT och Polisen

Kyrkogårdsmisshandeln i Solna – hovrätten fastställer domen

Uppdaterad
Publicerad

Under en hel natt utsattes tonårspojkarna för grovt våld och förnedring. De höggs, sparkades, kläddes av och grävdes ned i gropar.

I tingsrätten fick två unga män långa straff för den omtalade händelsen på kyrkogården i Solna förra året. Nu fastställer hovrätten i huvudsak domen.

– Tingsrätten fann att de dömda gjort sig skyldiga till de här allvarliga brotten, och hovrätten har delat de bedömningarna, säger Elisabet Brunlid, hovrättsråd.

De båda männen, i dag 19 och 21 år gamla, dömdes i januari av Solna tingsrätt för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak. Svea hovrätt fastställer tingsrättens straff om nio års fängelse för 21-åringen. 19-åringens straff sänks dock från 5,5 års fängelse till fem års fängelse då hovrätten ser mildare på ett rån som han också döms för.

Misshandlade på kyrkogård

Det utdragna förloppet inleddes när de båda pojkarna stötte ihop med männen på en gata i Solna, sent på kvällen den 22 augusti förra året. De blev då misshandlade och intvingade på en närliggande kyrkogård, där de under flera timmar utsattes för våld och förnedring av de båda männen, enligt Solna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.