”Jag överklagar avslaget som jag fick gällande Passus. (...) Jag vill att ni ändrar eftersom jag är behov utav denna insats, då det är ett viktigt drag i livet och utvecklingen som jag åstadkommit”, skriver mannen som vid tillfället var 21 år. Foto: Ur mannens överklagande

Coachen om ihjälskjutne gängledaren: ”Ville hjälpa unga bort från kriminalitet”

Uppdaterad
Publicerad

En ung ledargestalt i ett kriminellt gäng sökte och nekades det avhopparstöd som han hade mest förtroende för – Fryshusets verksamhet Passus. I överklagan beskriver Kriminalvården en person som är utsatt för ”allvarligt hot” och bör prioriteras särskilt. Coachen på Fryshuset beskriver en person som vill hjälpa unga bort från kriminalitet. I stället sköts han till döds utanför Köpenhamn, 23 år gammal.

I en utredning från Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning konstateras att mannen ”bedöms riskera sitt eget liv” och behöver stöd för att lämna kriminaliteten. Enligt utredningen kunde hans behov dock tillgodoses via Polismyndighetens avhopparverksamhet, i stället för att bevilja bistånd på drygt en miljon kronor för att delta i Passus.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten, där det avslogs med samma motivering.

I sin överklagan till Förvaltningsrätten skriver mannen – som då var 21 år – att han är i behov av insatsen på Passus då det är ”ett viktigt drag i livet och den utveckling jag åstadkommit”.

Kriminalvården: ”Hänsyn måste rimligtvis tas till önskemål”

Kriminalvården argumenterar för att mannen “måste betraktas som en särskilt prioriterad person för insatser i syfte att lämna en kriminell livsstil”. I överklagan skriver de även att “hänsyn rimligtvis måste tas till hans eget önskemål om stöd”. Vidare fastslås att han “kan utsättas för grovt våld och även utsätta andra”.

Coachen: ”Han har fortsatt att se framåt”

Mannens coach på Fryshuset skriver i överklagan: “Tiden efter villkorlig frigivning har NN trots det tuffa klimatet runtomkring honom, motgångar och alla avslag, ändå haft modet uppe, fortsatt att se framåt med målet om förändring. Han har inte tvekat på att ge upp sina drömmar om att kunna fortsätta studera och hjälpa ungdomar bort från kriminalitet.”

Coachen menar att gängledaren har levt ett ”liv i kriminalitet med tillitsbrist och myndighetsförakt” och att han “i detta specifika fall har begärt hjälp från en organisation där han känner tillit och förtroende”. ”I slutändan är det en stor vinst för samhället, speciellt nu då motivationsfönstret är öppet”, avslutar coachen.

Passus: ”Fördel att vi är från civilsamhället”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Svensson, metod- och utvecklingsansvarig på Passus, intervjuades i Rapport 27 juni 2019.

Även Peter Svensson, metod- och utvecklingsansvarig på Passus, betonar hur verksamheten har ett försprång jämfört med Polismyndighetens avhopparverksamhet.

– Vi har fördelen att vi är från civilsamhället och ingen myndighet. Det gör det lättare i första skedet att bygga förtroende till de här individerna, säger han i Rapport.

När det kommer till fallet med gängledaren lyfter han faktumet att det hade gått över ett år från det att ärendet startade tills att mannen fick avslag hos Förvaltningsrätten.

– Motivationen sjunker när det tar så lång tid och man samtidigt lever i de här miljöerna, säger han.

Stadsdelsförvaltningen: ”Här får man hjälp”

Stadsdelsförvaltningen vill inte kommentera det enskilda fallet, men menar att man har en egen välfungerande avhopparverksamhet. 

– Här får man hjälp och här har man fått hjälp. Teamet bildades i höstas, men redan innan jobbade man inom ramen för sociala insatsgrupper, säger Ingrid Brännström, avdelningschef Rinkeby-Kista, till Rapport. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet