Arkivbild.

Infekterad fråga om vargen

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll håller Länsstyrelsen i Stockholms län möte om Södertörnsvargen. Frågan om varg har väckt stora diskussioner och delat upp allmänheten i två läger.

– Jag tror att många är väldigt upprörda och rädda, säger Leif Andersson.

Leif Andersson bor i Högmoraområdet, ett skogsområde mellan Huddinge och Farsta där man tidigare gjort observationer av varg.

– Jag pratade med min kompis i morse som berättade att hans fru hade varit ute med hunden igår och blivit förföljd av vargen i 400 meter. Den var fyra meter som närmast. Det är bara en tidsfråga innan vi får en attack på hund i koppel och frågan är vad man gör då. 

Vargarna i Stockholms län

Vad hoppas du att de tar upp på mötet?

Leif Andersson Foto: Privat

– Jag vill veta hur vi ska kunna skydda oss och att de förklarar hur vi ska freda oss. Jag tror att många är väldigt upprörda och rädda. Det här berör verkligen människor när det kryper allt närmare, säger Leif Andersson.

”Håll hundarna kopplade”

Ewa Danielsson Nyström har varit aktiv på den sida som värnar om vargen. Hon hoppas att Länsstyrelsen i Stockholms län ska nyttja mötet till att informera allmänheten om hur man ska agera gentemot vargen.

– Det är tråkigt att länsstyrelsen inte har varit här tidigare. Vargen skräms på ställen där hon inte ska skrämmas, hon måste ju få förflytta på sig. Man märker att Haningeborna redan har bra koll på sina hundar på grund av alla vildsvin som finns i området. Tack vare det har ingen tamhund ännu gått miste här men det är viktigt att informera om att man måste hålla hundarna kopplade, säger Ewa Danielsson Nyström.

Informationsmöte om vargsituationen

Länsstyrelsen i Stockholms län bjuder in till informationsmöte om vargen på Södertörn. Under kvällen kommer sakkunniga att berätta om läget och svara på frågor om varg.

Tid: Tisdagen den 14 november, klockan 18.00–20.00.

Plats: Fredrika Bremergymnasiet (stora aulan), Dalarövägen 64, Handen, Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet