Rovdjurshandläggare Arne Söderberg säger att man inte behöver vara rädd, men man ska visa respekt. Foto: Martin Källberg/Jägareförbundet/TT

Länsstyrelsen håller möte om Södertörnsvargen: ”Polariserad fråga som gör folk rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen håller Länsstyrelsen i Stockholms län möte om vargsituationen i länet. De har märkt ett ökat behov av information från såväl allmänhet som politiker.

– Dels vill allmänheten rent generellt veta hur man ska bete sig om man är själv ute i skogen eller hur man ska bete sig med sin hund. Dels finns det funderingar från kommunen när det kommer till människors säkerhet och säkerheten kring skolor till exempel, säger Arne Söderberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län. 

Stor satsning på att leta spillning

I dagsläget finns det två vargar söder om Södertälje och en varg med radiosändare på Södertörn. Länsstyrelsen har även samlat in spillning som kan vara från varg i områden kring Vallentuna och Österåker. Detta efter att en varg skjutits under skyddsjakt i Vallentuna. Nu vill man leta spillning i stora delar av Södertörn och i resten av länet.

Vargarna i Stockholms län

”Polariserad fråga”

Frågan om vargen har väckt starka reaktioner bland allmänheten och på sociala medier diskuteras frågan flitigt.

– Många har hört av sig och sagt att de inte vågar gå ut med vad de tycker. De har blivit hånade och uthängda på sociala medier för att de varit rädda eller oroliga över vargen. Det är en väldigt polariserad fråga som gör att folk är rädda. Debatten har blivit så hård att man inte vågar uttrycka sig. Jag hoppas att debattklimatet ikväll är bra, säger Alexandra Anstrell (M), ordförande i Haningemoderaterna.

Alexandra Anstrell (M) Foto: Susanne Diffner/Haninge kommun

Informationsmöte om vargsituationen

Länsstyrelsen i Stockholms län bjuder in till informationsmöte om vargen på Södertörn. Under kvällen kommer sakkunniga att berätta om läget och svara på frågor om varg.

Tid: Tisdagen den 14 november, klockan 18.00–20.00.

Plats: Fredrika Bremergymnasiet (stora aulan), Dalarövägen 64, Handen, Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet