Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

Inget skadestånd efter Macchiarinis ingrepp

Publicerad

En man i 75-årsåldern som lidit permanenta skador efter en operation av skandalomsusade Paolo Macchiarini får inget skadestånd av Region Stockholm.

Mannen hade lidit av sömnapné en längre tid och fått en andningskanyl inopererad i halsen, när han erbjöds en ny operation där luftvägarna skulle frigöras så att kanylen senare skulle kunna tas bort.

Vid den operationen, 2011, deltog kirurgen Paolo Macchiarini och enligt patienten själv skedde det större och mer riskfyllda ingrepp än vad han hade gått med på. En bit av hans luftstrupe togs bort. Efter operationen drabbades han av ett akut andningsuppehåll som ledde till syn- och hörselskador.

Macchiarini-skandalen

Mannen krävde Region Stockholm på ett skadestånd på 450 000 kronor, men tingsrätten anser att det är upp till honom att bevisa att han inte gett sitt samtycke till alla ingrepp, rapporterar Dagens Juridik och Läkartidningen. Det bedöms han inte ha kunnat göra. Däremot bedöms han i ”godtagbar omfattning” ha blivit informerad om riskerna.

Tingsrättens dom kommer att överklagas, uppger mannen i ett pressmeddelande från rättsorganisationen Centrum för rättvisa, som företräder honom.

”Regionen måste ta ansvar för att man förstörde mitt liv”, meddelar han bland annat.

Fakta: Paolo Macchiarini

Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini anställdes 2010 som gästprofessor vid Karolinska institutet. Under loppet av tre år genomförde han transplantationer av konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Samtliga är i dag döda.

Fallet uppmärksammades i och med en dokumentär i SVT i januari 2016. Då hade redan försöken med konstgjorda luftstrupar stoppats och Macchiarini slutat som gästprofessor. En brottsutredning om grovt vållande till annans död lades ned 2017, eftersom det inte gick att bevisa att en annan behandling lett till ett annorlunda resultat. 2018 återupptogs utredningen med rubriceringen grovt vållande till kroppsskada.

Karolinska institutet fällde samma år Paolo Macchiarini och sex andra forskare bakom flera vetenskapliga artiklar för oredlighet i forskning. Enligt KI fanns flera allvarliga felaktigheter i artiklarna, bland annat saknades information om djurtester som måste föregå försök på människor.

Sedan fallet uppmärksammades har rektorn och hela styrelsen bytts ut. Flera andra personer i ledande roller har fått lämna sina uppdrag. Paolo Macchiarini sparkades efter SVT:s dokumentär men har fortsatt att arbeta som läkare. Samtidigt som utredningen om brott inleddes 2018 rapporterade SVT att Macchiarini utfört operationer på ett sjukhus i Turkiet, men han ska inte ha genomfört några nya transplantationer där.

I september 2020 åtalades Macchiarini för tre fall av grov misshandel i Sverige, till följd av transplantationer av syntetiska luftstrupar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet