Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan behöver hjälp med i princip allt som kräver att man använder båda sina händer. Men Österåkers kommun har beslutat att dra in hans LSS-insatser. Foto: Tomas Blideman/SVT

”Jag kommer inte ut genom dörren” – Österåker drog in stödet till Johan

Uppdaterad
Publicerad

Johan har epilepsi och en cp-skada som gör att han har problem med balansen. Han har också nedsatt syn och svårt att röra vänstra delen av kroppen. Det har gjort att han haft rätt till stöd i form av LSS under drygt tio år – tills Österåkers kommun plötsligt sa nej.

– Det här är ingen snuva som går över. Kommunen är inte förankrade i verkligheten över huvud taget, säger Johan.

Johan sitter i sin lägenhet och kan inte komma ut utan hjälp. Tidigare hade han stöd av LSS och assistenter som hjälpte honom sju timmar om dagen. Men Österåker kommun beslutade att helt dra in Johans rätt till LSS.

– Från 50 timmar LSS i veckan fick jag noll. Jag har blivit väldigt isolerad, säger Johan.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Kritisk till Österåkers kommun

Johan behöver hjälp med det mesta som matlagning eller om han ska ut och gå. Han är kritiskt till hur LSS fungerar i Österåker och han tycker att han fått ett dåligt bemötande.

– Om vi handikappade ska vara fria och kunna leva som alla andra i samhället så måste Österåker lägga om politiken helt. Men det kommer kosta och det vill de aldrig betala, säger Johan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet