Mohamed Nuur (S) förklarar hur en myndighet för nationell samverkan kring avhopparverksamhet skulle kunna fungera. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Järvapolitiker vill se myndighet för avhopparverksamhet

Publicerad

Det stöd som i dag erbjuds den som vill lämna ett kriminellt liv är inte tillräckligt, det menar Järvapolitikern Mohamed Nuur (S). Han vill se samverkan på nationell nivå och föreslår därför en ny myndighet för avhopparverksamhet. Förslaget presenteras för inrikesminister Mikael Damberg (S) under tisdagen.

Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta, vill se en nationell samverkan för de som vill lämna ett kriminellt liv.

Bakgrunden till initiativet är framför allt två händelser. Den första är uppgifterna om att en av de svenska män som sköts ihjäl i Köpenhamn en kort tid innan mordet hade fått avslag på sin ansökan om att få delta i avhopparverksamhet.

Den andra anledningen är att polisen i Stockholm nyligen uttalat sig om att flera centrala personer i kriminella nätverk snart kommer ut efter att ha avtjänat långa fängelsestraff.

– Efter dubbelmordet i Danmark och signalen från lokalpolisen, om att det kommer bli lite hett i området under hösten, så kände jag att det var mycket viktigt att prata med inrikesministern om verkligheten här i området och vad det finns för oroligheter. Men också vad det finns för lösningar, säger Mohamed Nuur (S).

Presenterar förslaget för inrikesministern

Mohamed Nuur har nu skissat fram ett förslag på en nationell myndighet för avhopparverksamhet.

– Jag vill få bort ansvaret från kommunerna. Fördelen med en myndighet är att den har sin egen budget och kommer inte vara beroende av en kommun eller stadsdel som redan kanske har utmaningar med sina kärnverksamheter. En myndighet är självständig och står på sina egna ben.

Förslaget presenterar han för inrikesminister Mikael Damberg (S) i dag.

– Vi måste skynda på lite. Även om jag har stor respekt för att saker och ting ska ta tid när man utreder sådana här komplicerade frågor så tänker jag att tiden tickar i verkligheten.

Vill se skyddade verksamheter

Även om ett beslut kring en ny myndighet kan dröja hoppas Mohamed Nuur att några av förslagen åtminstone kan förstärka det befintliga avhopparprogrammet.

Han skulle bland annat vilja se att de lokala avhopparverksamheterna får skyddad identitet likt det kvinnojourer har.

– Det kan inte vara så blottat som det är i dag. Det var inte så länge sen som lokalerna till Spånga-Tenstas avhopparverksamhet blev beskjutna. Om man vill hoppa av och vet att verksamheten blivit beskjuten så är det inte ett ställe man vill vistas på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.