Karolinska universitetssjukhuset varslar 550 anställda: ”Ekonomiskt krisläge”

Uppdaterad
Publicerad

550 anställda varslas på Karolinska universitetssjukhuset, på grund av ”ett ekonomiskt krisläge”. I ett läge med ett överhängande sparkrav på en miljard kronor är ett anställningsstopp otillräckligt, menar ledningen.

Så sent som för två veckor sedan infördes anställningsstopp på Karolinska universitetssjukhuset på grund av ytterligare besparingskrav på en halv miljard kronor. Nu väljer ledningen att varsla 550 anställda då anställningsstoppet inte ser ut att räcka för att få bukt med ekonomin.

Sjukhuset beskriver en situation med ”ökande kostnader parallellt med en minskande produktion”.

Varsel inom administrationen – vården ska värnas

Varslet omfattar medarbetare och chefer inom sjukhusets administration. Universitetssjukhuset har 15 800 medarbetare i Solna och Huddinge. Av dem arbetar 7 procent inom administrationen.

– Vi behöver få kontroll på vår ekonomiska situation. Vi blöder för mycket och måste göra det som är bäst för sjukhuset nu, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.

– Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, säger han.

Oklart vilka medarbetare som berörs

Vilka tjänster som kommer att försvinna kan man från Karolinskas sida inte svara på i dagsläget. Under de kommande månaderna kommer det att genomföras en konsekvensbedömning samt facklig samverkan för att avgöra vilka medarbetare som berörs.

– Medarbetare ska få besked så fort som möjligt, fortsätter sjukhusdirektören Björn Zoëga.

Ska spara en miljard kronor

Bakgrunden är att Karolinska behöver spara drygt en miljard kronor under 2019. Detta trots de 725 miljoner kronor som Region Stockholm skjutit till för året.

– Vi försöker att prioritera för patienter, patientsäkerheten och vårdplatserna. Vi tror att vi kan gå tillbaka till nivån vi hade 2015 med administrativa tjänster, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.

– Jag har full förståelse för att det här skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar för att få en ekonomi i balans och samtidigt fokusera på kärnuppgiften som är sjukvården. Det är bra att vårdpersonalen värnas, säger Irene Svenonius, finansregionråd (M) i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.