Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att vi som parti behöver fråga oss om vi kan ha en ordning där ett särintresse som är missnöjd med ett beslut, genom att agera i vårt parti blir av med beslutsfattaren”, säger Marcus Ekman (S), ordförande i kommunfullmäktige i Botkyrka. Hör hans kritik mot ABF Botkyrka-Salem i videon. Foto: SVT

KF-ordföranden i Botkyrka: ”ABF-föreningens ledare har varit fullt ut drivande”

Uppdaterad
Publicerad

S-toppen Ebba Östlin röstades bort men turbulensen i Botkyrka är långt ifrån över. Kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (S) beskriver läget som ”exceptionellt allvarligt” och riktar hård kritik mot företrädare för ABF Botkyrka-Salem.

– Ledande personer som var ansvariga för driften av fritidsgårdarna har varit drivande i att dra in Ebba Östlins förtroende, säger han till SVT Nyheter.

Marcus Ekman ser positivt på att Socialdemokraterna har, som han säger, tagit sig tid att titta närmare på medlemsmötet i Botkyrka i januari, då beslut fattades att avsätta kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin.

Samtidigt är han kritisk till utredningen, som enligt honom bortser från den mest centrala frågan i sammanhanget: beslutet att stänga ner fritidsgårdarna i ABF:s regi.

– Det här kan inte ses som någonting annat än resultatet av den stängningen, säger Ekman.

S-utredning efter mötet

Partidistriktet konstaterar i sin granskning att man ”inte funnit några belägg eller indikationer” på att S i Botkyrka skulle ha infiltrerats eller tagits över av gängkriminella eller att något felaktigt ägt rum under medlemsomröstningen.

Partiet har dock fått många nya medlemmar den senaste tiden och enligt uppgifter till SVT Nyheter ska personer med kopplingar till den kriminella miljön ha deltagit i omröstningen.

Och Marcus Ekman pekar ut ABF-föreningens ordförande och båda ombudsmännen som ”fullt ut drivande” i förtroendeprövningen.

ABF slår ifrån sig

SVT Nyheter har sökt Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka-Salem som även sitter i fullmäktige för Socialdemokraterna. Hon vill inte ge någon intervju utan svarar via mejl:

”Varken ABF:s eller Socialdemokraternas utredningar, eller någon annan, har funnit några belägg eller indikationer på att varken S eller ABF i Botkyrka skulle vara infiltrerade av gängkriminella. Fritidsgårdarna är ett avslutat kapitel för ABF Botkyrka-Salem sedan ett år tillbaka. Enligt Socialdemokraternas utredning så finns det ingen grund för att ifrågasätta medlemsmötet stadgeenlighet eller dess legitimitet”, skriver hon.

Turerna kring Ebba Östlin och Socialdemokraterna i Botkyrka – förklarat på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.