Bild ur förundersökningen på bensinmacken där skottlossningen ägde rum. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Måltavlan undkom när det sköts vilt på macken

Uppdaterad
Publicerad

Mord, kidnappningar av kända rapartister och grova vapenbrott. Flera stora utredningar med kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm närmar sig sina rättsliga prövningar. På tur står rättegången om en dödsskjutning vid en bensinmack i Stockholm.

Kvinnan är precis på väg att sätta sig i bilen som kommit för att hämta upp henne på bensinmacken vid Kungens kurva i södra Stockholm när det första skottet av många avfyras. Hon träffas i benet, ryggslutet och huvudet, men överlever. Det gör inte en av de två männen som färdats i bilen – han dör efter att ha skjutits med nio skott varav flera i huvudet.

Men den som polisen tror är den egentliga måltavlan, den andre mannen tillika kvinnans make, klarar sig oskadd. 28-åringen springer snabbt från bilen när skottlossningen börjar och berättar att han efter att i panik ha irrat runt en stund vid macken hittar sin fru skadad på marken.

”Han tog bort handen och det bubblade svart blod, han såg ett hål, och han trodde hon blivit skjuten i huvudet. Han sa till henne att det bara var glassplitter för att hennes puls inte skulle gå upp”, beskriver han det i förundersökningen.

Ljög om rån

Under tisdagen inleds förhandlingen mot tre män som åtalats för inblandning i händelsen, som inträffade den 18 januari förra året. En 24-årig man åtalas för mordet, samt mordförsök på kvinnan och 28-åringen. Han ska enligt åklagaren ha kört den bil som flertalet av skotten avlossats ifrån. Vem eller vilka som sköt har inte varit möjligt att fastställa, men klart är att två vapen har använts. 24-åringen ska också veckan före ha rekognoscerat kring bostäder med koppling till 28-åringen.

28-åringen ska enligt förundersökningen ha en hotbild mot sig. Vad den skulle grunda sig i är inget han själv kan förklara i de förhör som hållits. Åklagaren har dock sina teorier:

”Skottlossningen är sannolikt en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar som har en konflikt som pågått i flera år. En av grupperingarna har sitt ursprung i Stockholmsförorten Vårby gård”, sade Johanna Rejdemo Storbjörk när åtal väcktes.

Två andra män åtalas för medhjälp till mordförsöket på 28-åringen. En av dem åtalas också för skyddande av brottsling och falskt larm då han påstått att han blivit rånad på sin bil – den som användes vid skjutningen – och därmed orsakat en onödig polisutryckning.

”Kommer vara tyst”

Den huvudmisstänkte 24-åringen har suttit i princip tyst genom samtliga förhör, eller svarat ”ingen kommentar”. Det var också något hans förste advokat, som senare skulle lämna målet, varnade förhörsledarna för innan de började fråga ut hans klient:

”Han förnekar gärningen och han har på intet sätt varit delaktig i någon brottslighet och han kommer inte svara på några frågor så att ni inte tror att han har problem med hörseln och så utan han kommer bara vara tyst tack”, sade advokaten enligt förundersökningen.

Den här utredningen har koppling till två andra ärenden som precis har eller kommer att prövas i rätten under våren. Dels ett mål som rör bland annat grovt vapenbrott, dels ett mycket uppmärksammat fall där bland andra en av Sveriges mest spelade rapartister misstänks för brott. Mannen greps på ett hotell i centrala Stockholm på nyårsafton, tillsammans med elva andra personer misstänkt för inblandning i kidnappningen av en annan svensk rapartist i våras.

Men fallet rör också andra typer av brott, som försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse, med mera. Totalt är närmare 30 personer häktade i målet.

Advokater utreds

Att utredningarna kommit så långt som de gjort beror bland annat på dekrypteringen av chattverktyget Encrochat, som gjort att polisen fått tillgång till stora mängder kommunikation mellan misstänkta.

Men det var inte bara samtal mellan dessa som väckte polisens intresse. Misstankar har väckts mot två advokater som nu anmälts till Advokatsamfundet av två åklagare, anklagade för att ha lämnat ut hemlig information och hjälpt kriminella via den krypterade chatten.

En av dessa var den tidigare nämnde advokat som inledningsvis företrädde den huvudmisstänkte för Kungens kurva-skjutningen. Han avsade sig sitt uppdrag sedan det inletts en utredning mot honom om brott mot tystnadsplikten, då han trots att han varit belagt med yppandeförbud ska ha lämnat ut uppgifter om utredningen till andra, vilket DN rapporterat om.

Advokaterna nekar till anklagelserna, en av dem har tidigare skrivit till TT att de är ”befängda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.