Personer stannar till vid den minnesplats som skapades under lördagen efter dödsskjutningen i Rinkeby – under lördagskvällen vandaliserades platsen. Foto: Stefan Johansson

Minnesplatsen vandaliserad efter dubbelmordet i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter det brutala dubbelmordet i Rinkeby har en minnesplats, med blommor och ljus, skapats utanför det kafé där dödsskjutningen ägde rum. Men på lördagskvällen ska flera personer förstört platsen.

Två unga bröder dog i Rinkeby under fredagskvällen, de sköts ihjäl på ett kafé på Rinkebystråket. Dagen efter har många passat på att ta sig till brottsplatsen för att lämna blommor och tända ljus till minne av offren.

Sent på lördagskvällen var den fridfulla stämningen vid brottsplatsen förstörd, vittnar fotografen Stefan Johansson om.

Dödsskjutningen i Rinkeby

– Det ska ha varit någon gång vid tio-, halv elva-tiden, som det inträffade. Fyra eller fem personer har setts slänga blommor i en papperskorg intill. De har också rivit upp blommor och slänt på trottoaren, säger Stefan Johansson, som besökte Rinkebystråket under kvällen – ett dygn efter dödsskjutningen.

Ska ha försvunnit snabbt

Stockholmspolisen säger till SVT Nyheter att man inte fått in något larm om vandaliseringen, och i nuläget kommer man inte göra något vidare åt just denna händelse.

Tidningen Expressen, som var först med att rapportera om vandaliseringen, hade en av sina medarbetare på plats när det inträffade. Tidningen beskriver hur en grupp killar med bestämdhet slitit åt sig blommor och tryckt ned dem i en papperskorg. De ska sedan ha försvunnit snabbt från platsen.

Sent på lördagskvällen, efter vandaliseringer, fortsätter ändå folk att strömma till utanför kafét på Rinkebystråket, enligt Stefan Johansson.

– Folk stannar till hela tiden. Bilar stannar till. Det är framförallt många ungdomar framförallt som kommer fram och tittar, säger han.

Har beslagtagit bil

Samtidigt går polisens utredningsarbete vidare vad gäller själva dödsskjutningen. Enligt vittnesuppgifter ska det röra sig om minst två personer som öppnade eld, och under lördagen har polisen kallat in extra personal i syfte att skapa trygghet i Rinkeby, vilket SVT Nyheter rapporterat om under lördagen.

Polisen har även bekräftat att man tidigt på lördagsmorgonen beslagtagit en bil.

– Jag kan bekräfta att klockan 05.32 har vi tagit en bil i beslag vid Bredbyplan, polisens presstalesperson Towe Hägg till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet