En man i 40-årsåldern har häktats av Solna tingsrätt misstänkt för mordet på en kvinna. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Omtalad nämndeman åtalas för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan friade den kvinnliga nämndemannen en man misstänkt för att ha misshandlat sin fru, eftersom han var av ”bra familj”. Hon stängdes av av Solna tingsrätt, och nu är hon i blåsväder igen, då hon åtalas misstänkt för att ha lurat till sig pengar från tingsrätten för förlorad inkomst.

Det var i februari 2018 som det kom en mycket uppmärksammad och kritiserad dom från Solna tingsrätt. Målet handlade om en man misstänkt för att ha misshandlat sin fru. Enligt domen friade de två centerpartistiska nämndemännen en man för misshandel, bland annat eftersom han påstods komma från en bättre familj än kvinnan som anmält misshandeln.

Båda nämndemännen uteslöts ur Centerpartiet samt stängdes av från Solna tingsrätt, men uppmärksamheten fortsätter kring den kvinnliga före detta nämndemannen. Efter en granskning som TV4 gjort kom misstankar fram att hon vid ett stort antal tillfällen under 2017 lurat till sig pengar från tingsrätten. Kvinnan ska ha sagt att hon förlorat inkomst medan hon satt i tingsrätten och på så vis inte kunde få lön från sitt jobb på en stiftelse, en stiftelse som drevs av hennes make och som inte ska ha betalat skatt eller arbetsgivaravgifter.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Grovt bedrägeri

Nu åtalas kvinnan för grovt bedrägeri, skriver mitti.se. Enligt åtalet har hon under två och ett halvt år lämnat in över 100 tjänstgöringsrapporter och krävt ersättning för inkomstförlust på cirka 150 000 kronor, trots att hon inte har förlorat någon inkomst. Den före detta nämndemannen har nekat till anklagelserna.

Solna tingsrätt kräver pengarna tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet