Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Foto: TT

Nu blir Vårbynätverket ett fall för hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

27 personer dömdes till totalt 147 fängelseår när tingsrätten kom med sin dom mot det så kallade Vårbynätverket.

Nu tas ärendet upp i Svea hovrätt – åklagaren vill se skärpta straff medan nätverkets utpekade ledare vill gå fri.

Under måndagen drar den stora förhandlingen i gång i hovrätten, men rent fysiskt hålls den i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt. Vårbynätverket, som allt kretsar kring, har av polis och åklagare beskrivits som en kriminell gruppering som haft ett stort våldskapital och tillgång till både vapen och sprängämnen.

Grov brottslighet och mordförsök

Tidigare i somras fälldes stora delar av ledarskiktet för både grov och omfattande brottslighet, som inkluderar mordförsök, kidnappning, grova vapenbrott och storskalig narkotikahandel.

Allra hårdast straff, 17 år och tio månaders fängelse, fick en 33-åring som pekats ut som nätverkets tydlige ledare. Men det var inte hårt nog enligt åklagare Anna Stråth, som anser att hovrätten ska pröva frågan om livstids fängelse för honom. Stråth vill även se skärpt straff för en lång rad andra av de tilltalade, bland annat ledarens närmaste män.

Vill frikännas

33-åringen själv vill frikännas helt, framgår av den överklagan han lämnat in. Tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering och drog felaktiga slutsatser, menar försvaret. Man fortsätter också hänvisa till oklarheter kring hur den bevisningen som bygger på kommunikation från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat kommit till och bearbetats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.