• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går träningen och forskningen till? SVT:s fotograf Lisa Liljefors prövar att ta djupa andetag. Foto: SVT

Ny forskning ska ge svar på andfåddhet vid postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Andningsbesvär är ett av de vanligaste symptomen hos personer med postcovid. På postcovidmottagningen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge har en ny studie startats för att se om specialträning förbättrar patienternas andning.

– Många beskriver att de har glömt bort hur de ska andas, säger Anna Törnberg, sjukgymnast och doktorand på Karolinska i Huddinge.

Problem med andning, ork, minne och koncentration är några av de vanligaste symptomen hos patienter som besöker mottagningen på Karolinska i Huddinge.

Inom forskningsprojektet ”Rehabilitering och vård vid covid-19” har en studie startats om andning och rehabilitering. Genom lottning delas patienterna in i två grupper. Båda grupperna får fysisk träning, men den ena gruppen får även ett träningsprogram som tidigare använts av KOL-patienter.

  • Extrem trötthet
  • Andfåddhet och svårigheter att andas
  • Problem med minne och koncentration
  • Hjärtklappning och hög vilopuls
  • Lukt och smakförändringar

Källa: Doktor.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.