Nya uppgifter kring sprängdådet på Östermalm – ytterligare misstänkt bil

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ”Veckans brott” kan i dag avslöja att ytterligare en bil kan vara inblandad i explosionen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Den syns på de bilder som Veckans brott gått igenom från SVT:s övervakningskamera.

Det var i mitten på januari som SVT Nyheter kunde publicera video på den misstänkte bombmannen som fångats på tv-husets kameraövervakning.

Videon visar hur en bil parkerar och två minuter senare hastigt lämnar platsen. 40 sekunder senare sker explosionen, som av polisen beskrivs som en utav de kraftigaste i Stockholmsområdet.

Explosionen på Östermalm

Verkar ha kommit tillsammans

Nu visar nya uppgifter i ”Veckans brott” att ytterligare en bil anlände till platsen samtidigt som den misstänkta bombmannen. När den ena bilen parkerar, vänder den andra bilen och kör bort.

– Bilen med gärningsmännen är inte alls störd av den här bilen. Den försöker inte avbryta operationen eller ta sig härifrån på något sätt. Det verkar som att de har kommit hit tillsammans, säger Lasse Lampers, redaktör på ”Veckans brott”.

Separata transporter

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren kan inte kommentera Veckans brott uppgifter på grund av förundersökningssekretess, men kan uttala sig generellt om saken.

– Vi ser att ibland levereras utlösningsanordningen och själva sprängladdningen separat. I alla fall hälften av fallen kan vi se att de levereras från två olika håll, säger Gunnar Appelgren i kvällens Veckans brott.

Mer om den senaste tidens sprängdåd kan du se i kvällens Veckans brott i SVT Play från klockan 20.00 och i SVT 1 klockan 22.00.

Se hela Veckans brotts rekonstruktion av händelseförloppet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet