Över 7000 intresseanmälningar har kommit in till Region Stockholm från personer som vill rycka in i vården. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/TT

Över 7 000 frivilliga vill rycka in i Stockholms sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Efter Region Stockholms kampanj för att rekrytera vårdpersonal har över 7 000 personer visat sitt intresse och vill stötta upp vården under coronakrisen.

– Responsen har varit alldeles fantastisk, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Pensionärer, studenter eller personer från helt andra branscher. Gensvaret från länsborna har varit stort efter regionens rekryteringskampanj för att få mer vårdpersonal i arbete under coronakrisen.

– Över 7 000 personer har anmält sig till oss, och ännu flera har anmält sig direkt till sjukhusen. Det är hjärtevärmande hur många som vill hjälpa till för att vården ska kunna fungera, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Corona i Stockholm

Tio procent redan ute i arbete

Av de som anmält intresse har redan 10 procent kommit ut i arbete, men den snabba rekryteringsprocessen är inget som Irene Svenonius (M) anser är någon risk.

– Man tittar på varje individ, det är därför vi ännu inte hunnit beta av alla intresseanmälningar, säger Irene Svenonius (M).

Tillfälliga anställningsformer

Det är främst undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som efterfrågas. Främst är det kortare anställningar som väntar de som börjar jobba.

– Jag utgår från att det i de flesta fallen är temporära arbetstillfällen som löper under coronakrisen. Men till exempel sjuksköterskor, som vi annars letar efter med ljus och lykta, är jag övertygad om att sjukhusen mer än gärna behåller, säger Irene Svenonius (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet