Följ med sjuksköterskorna Frida Lindgren och Monica Vesterberg när de gör sitt hundrade hembesök. Foto: Tomas Blideman/SVT

Pandemin stängde mottagning – gick över till hembesök

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin gjorde så att patienterna inte kunde komma till sjukhuset, tvingades personalen på pacemakermottagningen på Norrtälje sjukhus att tänka om. Idén väcktes att mottagningen skulle komma till patienterna istället. Nu har sjuksköterskorna Frida Lindgren och Monica Vesterberg hunnit med 100 hembesök.

– Vi behöver egentligen bara en elkontakt, säger Frida Lindgren.

Till pacemakermottagningen på Norrtälje kommer patienter för att få hjälp med till exempel batterikontroll, avläsning av EKG och andra uppföljningar som rör deras pacemaker.

En pacemaker är bokstavligen livsviktig och behöver regelbunden tillsyn för att fungera säkert. När pandemin gjorde så att många mottagningsbesök sköts upp kom sjuksköterskorna Frida Lindgren och Monica Vesterberg på idén att åka ut till patienterna istället och i mars 2020 gjorde de sitt första hembesök.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Hembesöken får fortsätta

– Pandemin gjorde att patienter började avboka sig själva och sedan var vi tvungna att stänga mottagningen. Vi diskuterade i teamet vad vi skulle göra och ganska snabbt bestämde vi oss för att vi skulle börja göra hembesök, säger Frida Lindgren.

Hembesöken har uppskattats av patienterna och sjuksköterskorna Frida Lindgren och Monica Vesterberg kommer att fortsätta med dem även efter pandemin. Just nu diskuteras hur verksamheten skall kunna utvecklas så att även läkare kan följa med och träffa patienterna i hemmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet