Foto: TT

”Patientsäkerheten går före tidsplanen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är beklagligt att forskargruppen inte kan flytta in i Nya Karolinskas lokaler så som planerat, det säger Irene Svenonius (M) till SVT Nyheter Stockholm.

– Om professionen gör den här bedömningen tycker jag att det är bra att de har tagit det här beslutet, säger hon.

Brister i it-systemet på NKS gör att forskargrupper på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet inte kan flytta in i sina nya lokaler. Flytten var planerad till januari 2018.

– Vi kan inte utesluta att nätverket i sjukhusbyggnaden, och därmed vårdverksamheten, påverkas vid en inflytt, skriver Anders Jönebratt, it-direktör på Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Nya Karolinska sjukhuset

– Det är självklart tråkigt att forskarna inte kan flytta som planerat, men för mig finns inga heliga datum, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingråd i Stockholm.

Har skrivit brev till it-leverantören

Finanslandstingsrådet har tidigare skrivit till högsta chefen på HP Entreprise, företaget som står bakom it-systemet, för att säkerställa att de ska lösa problemen med högsta prioritet. I brevet skriver hon att den medicinska personalen måste kunna lita på att systemet fungerar.

Vad säger HP Entreprise om it-problemen?

– Jag har fått svar från HP:s Sverigechef, men är inte riktigt nöjd med det. Jag hade förväntat mig respons från HP:s globala ledning där de bekräftar att de lägger fullt fokus på att lösa de här problemen. Det här är ett universitetssjukhus med livsavgörande uppgifter. Det är viktigt att leverantören håller vad de lovat.

Oppositionen vill stoppa all inflyttning till NKS tills alla problem är lösta, är det ett rimligt krav? 

–  För mig finns inga heliga datum. Patientsäkerhet går före tidsplaner.

Hon fortsätter:

– Jag har varit chef i offentlig sektor i över 20 år, det innebär att jag vet när politiken ska kliva in, eller inte kliva in. Beslut om när de olika delarna ska flytta in måste tas av profession och ledning i verksamheten och inte flyttas till ett politiskt mötesrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet