Foto: Claudio Bresciani/TT

Dödsskjutningarna i Rinkeby – våld mellan två gäng

Uppdaterad
Publicerad

Polisen söker efter flera misstänkta gärningsmän för dödsskjutningarna i Järvaområdet i december förra året. Enligt källor till SVT Nyheter Stockholm handlar skjutningarna om skulder och hämndaktioner mellan två gänggrupper.

Dubbelmordet i Rinkeby den 2 december, skjutningen i Hjulsta den 12:e december och dödsskjutningen i Tensta den 13:e december har kopplingar till varandra, enligt polisen. Även morden i Bromma för 1,5 år sedan, kan kopplas till decemberskjutningarna, det bekräftar en poliskälla till SVT Nyheter Stockholm. Samtidigt säger polisen att de söker efter flera misstänkta gärningsmän.

Våld mellan två gäng

Sedan skjutningarna ägde rum har det gjorts ett stort antal kontroller, både i fordon och lägenheter och ett antal vapen har hittats och beslagtagits. Ett flertal personer har också tagits in på förhör.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Enligt källor till SVT Nyheter Stockholm arbetar man efter teorin att dödskjutningarna är hämnder för interna ouppklarade skulder och affärer.Totalt har fem personer skjutits ihjäl och minst två skottskadats under skjutningarna.

Enligt poliskällan, handlar det om två stora gäng som står mot varandra. Men att polisen ska ha information om vem som står ”näst på tur” går inte att spekulera i säger källan.

– Vanligast är att hämndskjutningar sker inom 72 timmar, så vi väntar oss ingen ny skjutning. Men skjutningarna har skett regelbundet nu i 1,5 år så, det kanske inte är troligt att de helt kommer att upphöra. Vi har heller ingen aning om vem som eventuellt ligger illa till, det är bara spekulationer, säger poliskällan.

Polisen vädjar fortfarande om hjälp

För att kunna gå vidare i utredningen uppmanar nu polisen fler personer att våga höra av sig om de hört eller vet något mer om skjutningarna.

– Flera personer sitter redan frihetsberövade med grova misstankar mot sig. Vi behöver fortfarande hjälp av allmänheten och varje pusselbit kan vara till stor hjälp, säger poliskällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet