Eric Torell, en 20-årig kille med Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm i augusti 2018 – nu står det klart att flera poliser som var inblandade i händelsen misstänks för brott Foto: TT / Privat

Poliser misstänks för brott i samband med dödsskjutningen av Eric Torell

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är nu klar med sin förundersökning kring händelsen med fallet Eric Torell, som sköts ihjäl av polis i somras. Minst fyra poliser misstänks för brott i samband med dödsskjutningen, bekräftar en av de misstänkta polisernas juridiska ombud till SVT Nyheter.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti i fjol som 20-årige Eric Torell, som hade både Downs syndrom och autism, sköts till döds av poliser i Stockholm. Dödsskjutningen skedde efter att polisen fått larm om att en beväpnad man befann sig på en innergård i centrala Stockholm.

Mannen visade sig vara Eric Torell, som hade försvunnit hemifrån med ett leksaksvapen.

Nu är förundersökningen om dödsskjutningen klar och flera poliser har under utredningen delgivits misstanke om brott.

– Jag företräder en person som är delgiven misstanke om brott och även andra poliser som varit involverade. Jag kan inte svara på om det eventuellt är fler som är delgivna, men i vart fall fyra, säger advokat Anton Strand, som företräder en av de misstänkta poliserna.

Minst fyra poliser brottsmisstänkta

De brottsmisstänka polisernas advokater har nu två veckor på sig att lämna in eventuella synpunkter på förundersökningen. Först därefter kommer åklagaren att fatta beslut om det blir åtal eller inte.

– Hur tragisk den här utgången än blev så kan jag inte se att min klient hade kunnat göra på något annat sätt och därmed har han heller inte gjort något brottsligt. Jag tycker att ett korrekt beslut vore att man inte väcker åtal. Skulle åklagaren göra en annan bedömning får tingsrätten pröva saken, säger Anton Strand.

Förnekar brott

Enligt uppgifter till SVT ska en av poliserna som delgivits misstanke om brott vara ett befäl. Men chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren som leder förundersökningen vill inte kommentera de nya uppgifterna kring utredningen.

– Vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande inom de närmaste dagarna som kommer att räta ut något frågetecken i alla fall, säger han.

Men advokaten Anton Strand som företräder en av de brottsmisstänkta poliserna menar att poliserna inte agerat felaktigt.

– Min klient förnekar brott och jag har gott hopp om att den här utredningen kommer att visa att han inte gjort något fel, säger advokat Anton Strand.

Inga offentliga försvarare utsedda

De brottsmisstänkta poliserna har inte fått några offentliga försvarare utsedda. I stället betalas deras advokater med pengar från Polisförbundet – en uppgift som bekräftas av åklagaren.

Polisförbundet avböjer att uttala sig om saken, och skriver i ett sms till SVT Nyheter att de inte ”kommenterar pågående utredningar eller enskilda fall”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet