Stefan Eklund på Polisförbundet menar att poliserna som utreder grova brott är för få. Foto: SVT/Sebastian Comar Alm

Grova brott utreds av civilanställda – facket larmar om risker

Uppdaterad
Publicerad

Svåra utredningar måste lämnas till civilanställda och andelen uppklarade brott riskerar att bli färre. Det menar Polisförbundets lokala ordförande i Stockholm.

Den senaste tidens sprängningar och dödsskjutningar har lett till en pressad situation för polisen i länet.

– De kämpar varje dag och har en tuff arbetsmiljö, säger Stefan Eklund ordförande för Polisförbundet i Stockholm.

Explosionen på Östermalm

Stefan Eklund berättar att högen av ärenden på enheten för grova brott gjort att de tvingats lämna över svåra utredningar, exempelvis våldtäkter, till lokalpolisområden. Det innebär att civilanställda utredare, utan polisutbildning, i nuläget kan behöva jobba med att utreda svåra brott. Han menar att civilanställda kan sakna kompetens för att lösa de svåra brotten.

Carolina Björnsdotter Paasikivi som är lokalpolisområdeschef i område Syd menar att kompetensen ofta är tillräcklig hos civilanställda.

– Våra utredare som inte är poliser i grunden är inte sällan jurister och har alltså en mycket hög kompetens, säger hon.

Hör mer i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet