Barbro Sörman ångrar i efterhand sin formulering. Men står för att övergreppsdebatten fokuserar för mycket på kultur. Foto: Vänsterpartiet/Twitter

V-politiker: Värre med svenska våldtäktsmän

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets distriktsordförande i Storstockholm Barbro Sörman skrev under helgen på Twitter att det är värre om våldtäktsmännen vuxit upp i ett jämställt samhälle än om de inte gjort det. I efterhand ångrar hon sitt ordval och menar att hon inte borde varit så otydlig.

Under söndag förmiddag uppstod en Twitterdiskussion där bland annat Barbro Sörman (V) medverkade. Diskussionen handlade om vilka aspekter som är viktiga att lyfta fram när man vill förklara orsakerna till de många anmälningarna om sexuellt ofredande och våldtäkter.

Ångrar sin formulering

I en tweet skriver Barbro Sörman: ”De svenska män som våldtar gör ju det trots uppväxt med jämställdhet. De gör ett aktivt val. Det är värre imo” (in my opinion). Nu ångrar hon formuleringen, och önskar att hon hade formulerat sig annorlunda.

Ofredanden på musikfestival

– Citatet är ju något taget ur sitt sammanhang. Det är inte värre om en svensk begår en våldtäkt. Men jag tycker det är ett väldigt fokus på etnicitet i den här debatten, och det var det jag ville utmana, säger Barbro Sörman.

– Om man ska göra det till en fråga om kultur, då måste man göra det även när det kommer till svenskar. Man måste titta på vad som gör att man trots jämställdheten i vårt samhälle väljer att inte vara jämställd och begå övergrepp, fortsätter hon.

Från Köln till Bråvalla

Den senaste veckan har det rapporterats flitigt om övergrepp på festivaler, däribland Putte i parken i Karlstad och Bråvalla i Norrköping. Men fenomenet med övergrepp på festivaler uppmärksammades redan i vintras, och började då med anmälningar vid nyårsfirandet i Köln.

– Ända sedan Köln har fokuset legat på att flyktingar är orsaken, säger Brbro Sörman och fortsätter, i Bråvalla har man inte den förklaringen. Övergrepp förekommer överallt. Det förekommer i skolor och på stan. Överallt där människor samlas. Det är lätt att förklara det med kulturella förklaringar.

Men om man ser ett mönster bland gärningsmännen som i Köln och kultur kan vara en av förklaringarna, ska det inte diskuteras då?

– Jo men man kan inte bygga hela sin analys på att det finns i andra kulturer. Det blir en väldigt fokusering på det.

Har stängt ner sitt konto

Barbro Sörman har nu stängt ner sitt Twitterkonto. Den sociala mediaplattformen är enligt Barbro Sörman en utmaning att debattera på.

– Twitter är ju ett komplicerat media. Man kan bli pressad och det går fort. Det är inte så konstigt. Man får vara försiktig med vad man skriver. Det var otydligt formulerat. Jag stängde ner mitt konto för att uppmärksamhet blev för stor från personer via hatsajter.

Kommer du att ge dig in i debatten på twitter igen?

– Ja, det kommer jag. Vi får väl se när det lugnar ner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet