De mest utsatta barnen i samhället riskerar att hamna i ännu mer utsatthet varnar nu hjälporganisationen, Rädda barnen. Foto: Jessica Gow/TT

Rädda Barnen: ”Övergrepp och våld ökar mot barn under kriser”

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen Rädda Barnen varnar nu för att de mest utsatta barnen i samhället kan få det ännu värre i coronatider. Generalsekreterare Helena Thybell uppmanar myndigheter att agera starkt så att stöd och hjälp, trots rådande omständigheter, inte försvinner.

När sociala strukturer och samhällsfunktioner såsom förskola, skola och fritids försvinner, leder det även till att viktiga vuxna försvinner för utsatta barn. Det menar Rädda Barnen som nu oroas över att det skydd som vanligtvis finns för att orosanmäla kan minska om regeringen väljer att stänga skolor och förskolor.

– Barns utsatthet tar inte paus. Vi vet att våld och övergrepp ökar i krissituationer. Till exempel när familjer utsätts för yttre stress som ekonomi och andra stora förändringar, säger Helena Thybell generalsekreterare för Rädda Barnen.

Utsatta barn riskerar att bli ännu mer utsatta under coronakrisen, säger Helena Thybell generalsekreterare för Rädda Barnen Foto: Samy Dahlman, SVT

Rädda Barnen uppmanar nu myndigheter att inte tumma på barns samhällsskydd utan att säkerställa så att barn som av olika skäl lever i hemmiljöer med brister ska kunna känna samhällets stöd.

– Regering och kommuner behöver beakta barnrättsperspektiv i sina krispaket och budgetsatsningar så att det finns bra alternativ för familjer som lever eller riskerar att hamna i ekonomisk utsatthet, säger Helena Thybell.

Socialborgarådet: ”Det kommer vara en tuff period för många barn och familjer”

Jan Jönsson (L), som är socialborgarråd i Stockholms stadshus säger att det pågår ett arbete med krisberedskap utifrån risken att det kan bli stora personalbortfall inom socialtjänsten, skola, förskola och fritids.

– Vi tar frågan på stort allvar. Det pågår mycket kreativitet i krisledningsorganisationern för att kunna möta behov ifall skolor och förskolor stänger. Till exempel jobbar vi på nya rutiner för att ha koll på utsatta barn och med digitala lösningar där elevhälsa flyttar ut på nätet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.