Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska självklart inte pågå fusk” – hör primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) efter avslöjandet om fusk med akutbesök i Capios vård. Foto: Capio/pressbild/Centerpartiet Stockholms stad/pressbild

Regionen kan inte se vilka åkommor det faktureras för

Uppdaterad
Publicerad

Christine Lorne (C) är primärvårdsregionråd i Stockholm. Hon välkomnar visselblåsare som vågar vittna om brister hos de vårdgivare som regionen har avtal med.

– Det är jätteviktigt att människor hör av sig om man upptäcker att någonting inte stämmer.

Efter SVT:s avslöjande om fusk med akutbesök i Capios vård vid särskilda boenden för äldre i Stockholms län har både Region Stockholm och Capio själva inlett utredningar.

Primärvårdsregionråd Christine Lorne (C) välkomnar att det utreds.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

– Jag vet att Capio har tillsatt en intern utredning, jag har bett vår förvaltning att titta på det här och jag är jättetacksam över alla som visselblåser när det inte står rätt till.

Hör Christine Lorne (C) kommentera granskningen i videon.

”Balans mellan administration och kontroll”

Hon är tydlig med att alla som bor inom särskilda boenden ska få vård när de behöver men att en utredning behövs.

I nuläget kan regionen inte se vilka åkommor som det faktureras för i underlaget som Capio skickar in. Det syns alltså inte vad det akuta besöket bestått i.

– Det här är en ständig balans mellan hur mycket administration vi ska ha, och hur mycket kontroll vi ska ha. Nu kommer förvaltningen att göra en datakörning där de kopplar diagnoskod till specifika besök och titta på hur besöken ser ut inom verksamheten.

– Det är jätteviktigt att människor hör av sig om man upptäcker att någonting inte stämmer.

Capio har avböjt att medverka i en intervju under tiden som den egna utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet