Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och tidigare ministern Lena Hallengren (S) reagerar nu på SVT:s granskning av vårdjätten Capio. Foto: TT

Sjukvårdspolitikerna om SVT:s granskning: ”Fusk hör inte hemma i sjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och tidigare socialminister Lena Hallengren (S) kommenterar nu SVT Nyheter Stockholms avslöjande om Capio och vårdbluffen.

– Jag förutsätter att man går till botten med om fel har begåtts, skriver Acko Ankarberg Johansson i en kommentar.

– Den som bedriver vård ska göra det med patientens bästa för ögonen, ingenting annat, säger Lena Hallengren.

SVT Nyheter Stockholm kunde under onsdagen avslöja att vårdjätten Capio genomför akuta vårdbesök i onödan på särskilda boenden för äldre i Stockholms län och att läkare felregistrerar besök för att tjäna mer pengar.

– Det är ett bedrägeri i stor omfattning, berättade en källa för SVT.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Lena Hallengren (S): ”Man ska aldrig fuska med skattemedel”

Tidigare socialminister Lena Hallengren (S) reagerar på granskningen och menar att det nu är viktigt att granska hur Capio har agerat.

– Det får man granska och se om det är så det ligger till men det är väldigt viktigt att följa upp, säger hon till SVT.

I videon ovan hör du Lena Hallengren (S) kommentera SVT:s avslöjande

Sjukvårdministern: ”Fusk hör inte hemma i sjukvården”

Även nuvarande sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson (KD), har tagit del av vår granskning. I en kommentar till SVT skriver hon:

”Det är Region Stockholm som är ansvarig huvudman och jag förutsätter att man går till botten med om fel har begåtts. Jag välkomnar att Capio gör en internutredning. Utan att kommentera det enskilda fallet – fusk hör inte hemma i sjukvården, särskilt inte i ett läge av ekonomiskt ansträngda tider.”

Regionen tillsätter utredning

Med anledning av SVT:s granskning meddelade Region Stockholm under onsdagen att man nu kommer att utreda Capio. Även Capio har inlett en internutredning och vill inte ställa upp på intervju förrän den är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Capio och vårdbluffen: En granskning av vårdjätten i Region Stockholm

Mer i ämnet