Åtta personer dog av drogen de köpte av bröderna Foto: SVT

Sålde fentanyl – i dag inleds rättegången mot bröderna

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna ska enligt åtalet ha orsakat åtta personers död genom att sälja fentanylanaloger.

Den extremt starka drogen fentanyl fortsätter att kräva människoliv runt om i landet. I dag inleds den unika rättegången mot de två bröder som åtalas för grovt vållande till annans död efter att de sålt varianter av fentanylanalogerna i nässprayflaskor.

– De har köpt substanserna i pulver- eller tablettform, förmodligen från Kina. De har sedan berett dem själva på något vis då de sålt dem vidare som nässpray, sa kammaråklagaren Tomas Malmenby när åtal väcktes i februari.

Flera personer avled

Under perioden 6 maj till 16 augusti 2016 har bröderna enligt åtalet sålt akrylfentanyl som orsakat sex personers död. Lite senare, under september och fram till den 18 oktober 2016 ska de också ha sålt ämnet tetrahydrofuranfentanyl, vilket gjort att två personer dött av förgiftning efter att ha intagit substansen. De båda bröderna nekar till brott.

Enligt åklagare i Stockholm finns det bara en dom där en svensk dömts för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl, det skedde i Sundsvall 2003.

Den sista förhandlingsdagen är planerad till den 17 maj.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet